Så vet du att DU är en energitjuv

Expertens checklista – så kan du göra istället

Publisert:

Energitjuvar finns överallt. Men tänk om det är du eller jag?

Hur vet man egentligen att det är man själv som stjäl all energi?

Experten listar 4 varningstecken och hur du kan göra istället.

Energitjuvar. Du har hört ordet tusen gånger förut och du har säkert hört hur du ska dumpa kompisar som dränerar dig på energi och undvika kollegor som stjäl allt syre i rummet.

Men hur vet man att man själv är problemet?

– Jag tänker att det här beteendet är på ett väldigt omedvetet plan så därför är det inte alltid lätt att få tag i det, säger Lena Skogholm som är beteendevetare samt har skrivit en bok i ämnet.

Lena Skogholm är beteendevetare och pedagog. Hon har skrivit boken ”10 tips för att bemöta en energitjuv” samt ”Livskoden enligt hjärnan”.
Lena Skogholm är beteendevetare och pedagog. Hon har skrivit boken ”10 tips för att bemöta en energitjuv” samt ”Livskoden enligt hjärnan”.

Goda nyheter, det går att fundera över sitt beteende och helt sonika sluta upp med att vara en energitjuv. Och det är inte bara för omgivningens skull.

– Det går definitivt! Hjärnan är lika formbar om muskler på kroppen. Det är även av omtanke om sig själv. Att vara en energitjuv för andra betyder ofta också att man tappar mycket energi själv.

Så vet du att du är en energitjuv

För att få tag på ditt eget omedvetna och automatiserade beteende är det bra att kolla av punkterna på den här listan och fundera över hur du brukar vara.

  1. Vad är det jag smittar med på min arbetsplats?
  2. Pratar du mycket och länge om problemen och fastnar i dem utan att försöka se lösningar?
    Energitjuven stannar ofta kvar i problemen och gräver ett ”gnälldike” som blir som kvicksand. Det är inte fel att prata om problem men det gagnar sällan situationen att enbart prata om problemen.
  3. Fäller du kommentarer som du själv kanske tycker är råa men hjärtliga eller ger du mer upplyftande kommentarer?
    – Att använda sig av nedlåtande kommentarer som gränsar till härskarteknik är också att "energitjuva". Ofta är man inte medveten om det själv utan kanske säger saker som ”ja du är ju alltid först ut på rasterna och snabb till kaffeautomaten”. Orden i sig är inte elaka men det är tonfall och bakomliggande intention som kan såra mottagaren. Att himla med ögonen åt någon är en annan ovana som en energitjuv kan ägna sig åt.
  4. Tar du ofta över i samtal med andra och pratar mycket om dig själv eller finns det en balans? Får alla lika mycket utrymme?
    – Om någon pratar enbart om sig själv så tar det energi. Antingen att personen tar hela utrymmet själv eller att de visserligen lyssnar men i stället för att reagera på något som en annan person sagt så fortsätter energitjuven direkt att prata om sig själv.

Så kan du göra i stället

  1. Fundera över om du känner dig nöjd med känslorna som du smittar dig med på arbetsplatsen.
  2. Om du pratar mycket om problem, hur känns det för dig? Hur mår du själv av att göra det? Och hur skulle du kunna göra istället?
    – En del energitjuvar är väldigt duktiga på att upptäcka problem innan andra gör det. Men försök att ta klivet fram och fundera även över vilka möjliga lösningar det finns. Är man van att fastna i problem är det inte helt lätt att helt plötsligt bara tänka på lösningar i stället men då kan man be om hjälp. Säg ”jag fastnar så lätt i problemet, jag ser vad som kan förbättras men kan inte ni hjälpa mig så att vi också tittar på lösningar” eller ”jag har identifierat det här problemet, vad tror ni att vi kan hitta för lösningar?”
  3. Säger du nedlåtande saker till andra. Fundera över om du är nöjd med det, är det så du vill vara?
    – Reflektera över hur du själv känner om du får en sådan kommentar och hur skulle det istället kännas med en upplyftande eller stödjande kommentar? I stället för att himla med ögonen åt någon kan man försöka säga ”vilken intressant tanke, och spännande att vi tycker så olika i detta. Så här tänker jag”. Då kan det bli en intressant dialog istället.
  4. Känner du att du tar allt utrymme och pratar jättemycket hela tiden?
    – Öva dig i att ställa frågor till andra. Du kan också förvarna andra ”jag har så lätt att prata om mig själv men jag är lika intresserad av dig, jag vill höra om dig också så säg till mig om jag tar över”.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.