Blir du utsatt för negging? Svara så här

Psykologens råd för att tackla kränkande komplimanger

Publisert:

”Vad fin du är, jag skulle aldrig våga blanda så mycket färger!”

Taskigt, eller hur?

Det kallas negging. Psykologen lär dig hur du bäst svarar på kränkande komplimanger.

Det kan låta snällt till en början, som en komplimang. Men så plötsligt vänder komplimangen och blir en kränkning. Det kallas negging och är en typ av känslomässig manipulation.

Negging blev ett fenomen i början av 2000-talet och det var sunkigt nog ett sätt att ragga på kvinnor enligt en teori kallad ”The Game”. Man skulle alltså säga något som verkade snällt till en början men som faktiskt sänkte kvinnans självförtroende. Tack och lov är det inte lika populärt som raggningsreplik längre men negging är inte utrotat. De kränkande komplimangerna lever och frodas hos både män, kvinnor, unga och gamla.

Det här är negging

”Vad fin du är, jag skulle aldrig våga blanda så mycket färger!”

”Vad modig du är som vågar ha sådana jeans med dina kurvor”

”Det där är verkligen din stil, det är så härligt att du liksom struntar i vad som är trendigt”

”Vilken bra text! Har någon hjälpt dig med den?”

Negging kan också handla om att konstant bli jämförd med andra personer

”Din bror är så sjukt vältränad, du borde fråga honom hur han har gjort”

Och visst, alla kan råka säga något klumpigt men när det fortsätter att hända om och om igen så kommer det att påverka självförtroendet på den som får höra det.

Suzan Mobarke Hall är psykolog hos Mindler
Suzan Mobarke Hall är psykolog hos Mindler

– Man börjar tvivla på sig själv. Det blir en negativ påverkan på självförtroendet, på hur man ser på sig själv och sitt egenvärde. En annan fara är att man vänjer sig vid att bli utsatt för det här och då kanske man börjar acceptera sådant beteende från fler personer, säger psykolog Suzan Mobarke Hall.

Så ska du svara på negging – psykologens råd

  • Var tydlig mot dig själv

En förutsättning för att kunna hantera negging på ett bra sätt är att först och främst göra klart för dig själv att det är negging det handlar om och din reaktion är inte överdriven.

– Det här är något som vi lätt kan bli lite osäkra kring. Man kanske börjar tro på det, eller anklaga sig själv ”nej men jag är så känslig”. Var väldigt tydlig mot dig själv om att det här är negging och att du inte har inte en överdriven reaktion.

  • Socialt stöd

Här kan socialt stöd också vara viktigt för att bekräfta att det är ett oschysst beteende som du utsätts för.

– Om det är en vän eller någon på jobbet som håller på så här så bra att prata med någon annan som kan bekräfta att ”nej det där är inte schysst”.

  • Dra gränser

Nästa steg är att dra gränser. För att få egen upprättelse behöver du visa att du inte accepterar det här sättet att bli tilltalad på.

– I stället för att gå på den andra personen och säga ”men du gör alltid så här och så här” använd jag-budskap och beskriv din egen upplevelse. Säg ”jag blir kränkt när du säger så”.

Vad ska man säga om personen säger ”jamen, jag skojade ju bara”?

– Gå på jag-buskapet igen. ”Ja, men jag uppskattar inte det” eller ”Jag förstår att du försöker skämta men jag känner mig sårad”.

  • Självhävdelsebeteende

Självhävdelsebeteende handlar om att värna om det som du har rätt till.

– Värna om dina egna behov och det du har rätt till. Om personen skyller ifrån sig och säger ”du är så känslig och lättkränkt” är det särskilt viktigt. Självhävdelsebeteende behöver man ägna sig åt kontinuerligt.

  • Låt personen upprepa kränkningen

Ett smart knep att ta till kan vara att låta personen upprepa vad den sa.

– Försöker någon att kränka dig kan det faktiskt vara svårt att göra det två gånger. Fråga ”Vad menar du?”. Då tvingas personen att utveckla det och då kanske det inte är lika lätt som att häva ur sig en kort kränkande kommentar. Man tvingas gå från att vara skämtsam till att vara seriös och kommer lätt av sig.

  • Reagera inte

Fungerar inte något av det andra kan man testa en teknik som kallas ”grey rock metoden”. Det handlar om att verka ointresserad, opåverkad och inte svara på personens försök att påverka dig.

Känns det lönlöst att ändra på den andra personen och kanske jobbigt att gång på gång beskriva hur man känner sig så kan man testa att verka ointresserad. Ge helt enkelt inte uttryck för någonting. Det kan vara ett försök att släcka ut beteendet, eller åtminstone få dig att känna att du frigör dig från situationen.

– Och om ingenting annat fungerar får man kanske bryta kontakten. Går inte det så minimera tiden ni träffas.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.