”Jag stannade trots lögner och otrohet”
Under 20 år levde Sofie med en gaslighter som fick henne att helt tappa tron på sig själv. Trots att magkänslan sa att någonting var osunt, var hon så manipulerad att hon inte insåg att han kontrollerade henne totalt.
I slutet på 80-talet träffade Sofie mannen som skulle komma att förändra hela hennes syn på sig själv. Hon var en 19-årig ensamstående mamma med ett barn och han var en 32-årig frånskild tvåbarnsfar i karriären.
– Han var attraktiv och oerhört karismatisk. Han fick mig att känna mig sedd och jag föll nog för hela paketet - honom, uppvaktningen och all energi han utstrålade. Jag kände mig älskad och speciell. Efter ett par år flyttade vi ihop, köpte villa och fick gemensamma barn.
Uppmärksamheten försvann
Men den karisma och charm som Sofie fallit för försvann snabbt efter att de flyttat ihop. Hon kände att hon inte längre blev sedd av honom. Istället började han lägga mycket fokus på andra kvinnor.
– Jag tänkte att förälskelse går väl alltid över till vardag. Men det kändes konstigt att jag som partner behandlades som osynlig, medan han ofta kommenterade att andra kvinnor var sexiga. Om jag ifrågasatte kontrade han med att alla män har den jargongen och att det inte är förbjudet att tycka någon är snygg, berättar Sofie.
Hon började tvivla på sina tankar och känslor och undrade varför hennes sätt att tänka var fel och hans rätt. Han började antyda att hon var överkänslig, hämmad och pryd.
– Med tiden började han även tycka att jag missförstod det mesta han sa, vilket var väldigt ”jobbigt” för honom. Han sa att om jag fortsatte dra upp massa saker som enligt honom var ”hjärnspöken och fantasier” skulle han ha oerhört svårt att leva med mig.
Undrade om hon blivit tokig
Nu i backspegeln har Sofie nått många insikter om denna destruktiva och komplexa relation. Till exempel att lögnerna om kvinnorna bara var en liten del av hans manipulativa sätt. Trots att hela hennes inre skrek att något var fel var hon så påverkad att hon inte kunde sätta fingret på det. Dock blev hans attityd till andra kvinnor med tiden otroligt känsloladdat i deras relation. Sofie började känna att han hela tiden var upptagen med att titta efter andra. Men han fortsatte neka och menade att hon övertolkade och missförstod.
– Jag fick allt oftare höra att jag inbillat mig och att han inte var annorlunda jämfört med andra män. Jag började på riktigt tro att det var sant. Det var jag som var överdrivet lättstött, överkänslig och svartsjuk. Även om ambivalensen fanns kvar långt där inne. Ibland var jag säker på att jag hade rätt i mina uppfattningar, medan jag ofta ifrågasatte mig själv och tänkte jag blivit tokig på riktigt.
Sofie började må allt sämre och led av att hon inte litade på honom. Och hon mådde ännu sämre av att hon trodde att det var hon själv som orsakade allt och att han inte hade någon del i det hela.
– Han var mycket övertygande och vältalig. Till slut krävde han att jag skulle söka hjälp för min svartsjuka. Jag nekade inte, eftersom jag hoppades att det var som han sa, att jag inbillade mig allt. Han dikterade vad jag skulle säga till psykologen för att hen skulle förstå att detta låg hos mig. Han sa att han skulle mejla psykologen så att jag inte satt och ljög. För ljög jag skulle jag ju inte få rätt hjälp.
Relationen blev med tiden ännu mer destruktiv även om de hade det bra i perioder. Utåt var de en vanlig familj med villa, båt, bilar, familjeresor och mannens företag gick bra. Men efter cirka sju år började Sofies livssituation även påverka hennes fysiska hälsa. Hon blev kroniskt sjuk och blev inlagd på sjukhus flera gånger per år. Något som gjorde att hon alltmer kände sig som en börda.
– Han kunde säga saker och betona olika ord så att meningarna blev olika, som ”Är du sjuk nu IGEN” med en suck efter. Jag kontrade med att jag inte kunde rå för att jag var sjuk. Då svarade han att jag hört fel, att han svarat med omtanke och gjorde om meningen till ”Är du sjuk nu igen” utan sucken, säger Sofie.
Ville tro honom
– Jag minns att jag frågade vänner om de varit med om samma saker som mig. Men bara sällan, eftersom jag kände skam och trodde jag var överdrivet svartsjuk. Han menade att hade jag inte tillit till honom skulle relationen ta slut och då var det mitt fel om barnen blev skilsmässobarn och skulle få bo i en tvåa i förorten.
Men en dag fick Sofie ett sms från ett okänt nummer om att mannen hon levde med träffade en annan kvinna.
– Konstigt nog blev jag förvånad. Han var en extremt bra skådespelare för han verkade mer förvånad än jag. Jag ville så innerligt att han varit ärlig för då var det ju jag som hade en sjuklig misstänksamhet.
Men strax efter gick Sofie för första gången på alla år in i hans dator. Hon hittade en lista med kvinnonamn och telefonnummer till de flesta av dem.
Mannen förnekade, var jätteledsen och givetvis hade han aldrig träffat någon, det hade varit ett dumt tidsfördriv. Till sist tog Sofie mod till sig och började ringa numren på listan. Kvinna efter kvinna bekräftade att de haft sex med mannen som Sofie hade levt med i så många år.
– Men jag orkade inte lämna. Jag hade inte de krafterna. Många som frågar varför jag inte lämnade där och då har inte varit med om detta. Under kraftig manipulation tänker man inte logiskt och rationellt. Förståndet och känslorna är kidnappade och reptilhjärnan tar över.
Fortsatte leva med honom
Trots mannens uppenbara lögner och sexmissbruk fortsatte hon leva med honom. Hon gick in i en depression, tappade förmågan att känna hunger och gick ner 17 kilo på kort tid.
– Jag var extremt utmattad under flera år. Jag tappade livsgnistan och funderade på självmord, vilket jag såg som det enklaste. Men till sist valde jag tack och lov den svåra vägen och valde att ge livet en chans, trots att jag inte visste om jag skulle kunna bli fri från ångest eller må bra igen.
Sofie berättar att hon, trots att hon sökte vård, hade svårt att få rätt stöd och hjälp. Hon fick till slut diagnosen posttraumatiskt stressyndrom, men ändå tog det ytterligare två år innan hon fick en vårdkontakt för traumabehandling.
– Jag kan se saker på helt annat vis än när jag var gaslightad. Jag läste om psykisk påverkan när jag pluggade psykologi i mitten på 90-talet. Men det var inte förrän jag fick insikter om vad jag själv hade levt i som jag förstod vidden av hur mycket man påverkas och hur allvarligt det är. Men också att kunskapen om detta är skrämmande låg i samhället både hos myndigheter och vården. Trots att de som utsätts exempelvis kan utveckla emotionellt trauma, få svår ångest och suicidala tankar.
Sofie önskar att det skulle ett finnas krav på en bredare kunskap om nedbrytande manipulationstekniker hos myndighets- och vårdpersonal.
– Jag gick med i ett tolvstegsprogram för anhöriga till sexmissbrukare, vilket blev min räddning. Men jag har även skapat en sluten grupp för utsatta på Facebook. Dessutom administrerar jag fyra olika medmänskliga stödgrupper för anhöriga och utsatta med sammanlagt cirka 5000 medlemmar. Att söka kunskap och gemenskap hos andra som upplevt samma sak är läkande för många. Hos dem blir man trodd, inte dömd och de förstår hur lång tid det kan ta att nå insikt om vad man är utsatt för.
Sofie har valt att vara anonym