Därför är vi rädda för fredag den 13

Triskaidekafobi – åkomman som gör skräckfredagen till en mardröm

Publisert:

Tycker du att det är lite mysigt läskigt med fredag den 13?

Eller är de där fredagarna årets värsta? Då lider du av paraskavedekatriafobi eller kanske triskaidekafobi. Och du är i gott sällskap.

Fredag den 13. Dagen som sätter skräck i vidskepliga människor världen över.

Ja, förutom i Italien och Kina där nummer 13 är lyckosamt. Och för Taylor Swift.

För MTV News berättade stjärnan att hon föddes den 13, fyllde 13 på fredag den 13, hennes första album sålde guld på 13 veckor och hennes första låt att nå nummer ett på hitlistorna hade ett 13 sekunders långt intro.

Ingen rad 13

Tillbaka till olycksnumret.

Ryanair har inte rad nummer 13 på något av sina flygplan. Enligt Wall Street Journal är det många flygbolag som även undviker nummer 13 när det handlar gater och flights. På Manhattan och i Brooklyn var det endast 5 procent av bostadshusen som faktiskt hade en våning nummer 13 år 2013, enligt Time.

Fobin för numret har till och med fått ett eget namn: triskaidekafobi. Och rädslan kulminerar givetvis när nummer 13 inträffar en fredag, vilket även det har fått ett eget namn: paraskavedekatriafobi, alltså rädsla för fredag den trettonde.

Tar 12 steg i trappan

Medan det för många handlar om en något lättsam vidskeplighet så kan det bli ganska besvärligt för de som har triskaidekafobi. Skräckmästaren Stephen King är en av dem. I en artikel i The New York Times från 1984 beskriver han sin fobi.

”Jag tar alltid de två sista stegen på min trappa som ett, vilket gör 13 steg till 12 (det fanns trots allt 13 steg på den engelska galgen – fram till 1900 eller så – och avrättningar utfördes traditionellt på fredagar). När jag läser slutar jag inte på sidan 94, sidan 193, sidan 382, ​​och så vidare, summan av siffrorna i de kombinationerna blir 13.”

Anledningen till att han skrev artikeln just år 1984 var för att det det året skulle inträffa tre fredagar den trettonde vilket enligt Stephen King innebar extra otur. Extra jobbigt blev det förstås också eftersom han själv det året hade varit gift i tretton år, hade en trettonårig dotter samt gett ut tretton böcker.

Teori om sista måltiden

Men hur kommer det sig att just siffran 13 förknippas med otur? Man brukar prata om att Jesus korsfästes på långfredagen och att de var 13 runt bordet vid hans sista måltid. Stephen King nämner även nordisk mytologi i sina teorier.

”Som med all vidskepelse har denna irrationella rädsla för nummer 13 i allmänhet och fredagen den 13 i synnerhet, rötter som lätt kan grävas fram och undersökas. Enligt nordisk mytologi var 12 av gudarna inbjudna till en middagsbjudning i Valhalla. Ingen ville att Loke skulle komma, då han var en ökänd bråkmakare. Men Loke upptäckte vad som hände och kraschade festen. Det blev ett slagsmål och Baldur, den populäraste guden i pantheon, dödades.”

Historieprofessorn Dick Harrysson menar dock att den här typen av vidskeplighet inte alls har så djupa rötter. Och att den sista måltiden skulle ha betytt otur är något som har kommit senare menar han.

Spriddes under 1900-talet

– Mig veterligen förknippade ingen kristen under fornkyrkans tid eller under medeltiden denna aftonmåltid med skräck för talet 13. (...) Inte förrän i slutet av 1800-talet blev det populärt att länka den första nattvarden till triskaidekafobi, och den absoluta majoriteten av hänvisningarna till uppfattningen är från 1900-talet, skriver han i Svenska Dagbladet

Skräcken menar han, även den, kom under 1900-talet och den kan till stor del skyllas på en roman.

– Skräcken för just fredagen den 13 kan tidigast beläggas i mitten av 1800-talet, och verkligt spridd bland folk i allmänhet blev den först under nästföljande sekel. Den stora fobispridaren var Thomas L Lawsons roman Friday, the Thirteenth (1907), som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street.

2023 inträffar fredag den 13 två gånger. Den 13 januari och den 13 oktober.

Styrka till er med triskaidekafobi och paraskavedekatriafobi. I morgon är en annan dag.

Till er som tycker att skräcken är mysig, sök på 10944 på Netflix.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.