Gaslighting – så känner du igen varningstecknen

Publisert:

Känner du att din partner, medarbetare eller nya bekantskap sakta börjar ta sig in i ditt huvud och få dig att tvivla på dig själv, dina känslor och ditt eget omdöme? Då kan du vara utsatt för gaslighting, en form av manipulation som någon använder för att få maximal kontroll över dig.

Gaslighting är ett begrepp som förekommer alltmer i media och på sociala medier. Ordet kommer från början från titeln på den amerikanska pjäsen och filmen Gas light, där bland andra svenska Ingrid Bergman spelar en av rollerna. Handlingen kretsar kring en man som försöker intala sin fru att hon är totalt sinnesförvirrad, för att kunna stjäla från henne. 

En kraftig manipulation

En gaslighter är en person som gör allt i sin makt för att manipulera någon, genom att till exempel förvränga, förvanska och utelämna information. Många som levt med en gaslighter vittnar om att det är en smygande och lömsk taktik, vilket kan göra det svårt att upptäcka till en början. 

– Gaslighting är en kraftig manipulation som ingår i begreppet psykisk misshandel. Det handlar om att någon hela tiden försöker påvisa att du uppfattar saker fel, glömmer saker och anklagar dig för att vara till exempel aggressiv eller psykiskt instabil. Ibland finns det spår av sanning, vilket förövaren vet om och använder sig av, berättar Maria Oldenstedt som driver psykopatpodden tillsammans med sin kompanjon Linda Bill Sandkvist.

Maria Oldenstedt
Maria Oldenstedt

De var båda, under olika perioder, i varsin kärleksrelation med samma psykopat, som utsatte dem båda för gaslighting. Maria levde med den manipulativa mannen i elva år, medan Lindas relation med honom varade några månader. 

Stort intresse för fenomenet

– Nästan alla personer som vi har mött genom podden, som levt med personer med psykopatiskt beteende, har blivit utsatta för gaslighting. Det har framför allt handlat om att förövaren försöker få en att tvivla på sin egen magkänsla och sitt förnuft, säger Maria.

Hon menar att många som är utsatta skuldbelägger sig själva och misstror sin egen förmåga. 

– Din förövare vill inte att du lär dig om manipulation eller har kunnigt folk omkring dig som du kan fråga. Därför vill förövaren isolera dig och få dig att tvivla på allt och alla. Du ska bara lita på hens ”sanning”. 

Maria berättar att det kan vara svårt att få en person dömd för psykisk misshandel.

– Jag önskar att vittnesmål och den egna berättelsen skulle ha mer tyngd och att åtalen inte skulle läggas ner så lättvindigt som de gör idag. Det vi kan göra är att sprida kunskap om hur det ser ut och vad som händer när någon blir utsatt.

Större spridning under senare år
Maria menar att vi har sociala medier att tacka för att information om vad psykisk misshandel är och i vilka olika former den kan yttra sig, trots allt fått en större spridning under senare år. 

– Vi försöker att regelbundet lyfta psykisk misshandel och gaslighting i våra kanaler, både i sociala medier och i podden. USA ligger mycket före oss när det gäller sociala medier och där är ämnet väldigt stort. Vi märker att många har fått information och inspiration därifrån, vilket lett till ett ökat intresse även här i Sverige, säger Maria.

Så känner du igen en gaslighter

Gastlighting går ut på att gradvis få någon att ifrågasätta sitt eget omdöme, känslor och minnen. Det är en manipulationsteknik som kan vara svår att upptäcka, men det finns saker som bör få dina varningsklockor att ringa. Här listar vi några av dem.

  1. Du får ofta höra att du är överkänslig. Typiskt för gaslighting är att förövaren förminskar den utsattas känslor. Varje gång du försöker förmedla att du blivit sårad över något försöker gaslightern få dig att känna att du överdriver, att du ofta tar illa upp för något som alla andra knappt skulle brytt sig om.
  2. Personen förnekar att saker du uppfattar som negativa ens skulle ha hänt. Syftet är att du ska börja tvivla på dina instinkter och förlita dig mer och mer på den “verklighet” som skapas av den som utsätter dig.
  3. Du får ofta höra att du har extremt dåligt minne och att du nog börjar bli galen. En gaslighter gör allt för att övertyga både dig och din omgivning om att du aldrig minns någonting och är sinnesförvirrad. Över en längre tid kan lögnerna få dig att ifrågasätta ditt eget förnuft.

Källa: huffpost.com

Tips om du är utsatt

  1. Tänk på att inte låta förövaren stressa dig och skapa situationer där hen får övertag. Hen vill att du ska göra misstag för att använda dem emot dig. Dokumentera och be om saker på till exempel sms eller mail, så att det finns sparat och du kan dubbelkolla. 
  2. Lita på din intuition. Om du känner att allt inte står rätt till är det med största sannolikhet så. Gå gärna med i grupper i sociala medier där du kan dela tankar och erfarenheter med andra, så kanske du på sikt kan få klarhet i vad du behöver göra.
  3. Ring alltid 112 om det är fara för livet. Kontakta polisen, vårdcentralen, socialtjänsten i din kommun eller ring till Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50. Det finns även jourer som erbjuder samtalsstöd för män, till exempel Akillesjouren.

Källa: Psykopatpodden, kry.se.

Utforska Livsstil

Om skribenten