”Jag har mer ångest än snittet”

Anders Hansen är veckans profil

Publisert:

Läkaren och programledaren Anders Hansen har med sin tv-serie ”Din hjärna” blivit en folkkär favorit.

Nu berättar han om hur det är att vara ”kändis” på jobbet, varför han vill vänta med familjelivet och om sin egen ångest.

– Vi har olika mycket ångest och jag ligger över snittet. Jag hör till de 30-40 procent av befolkningen som har mest ångest.

Det är sen eftermiddag i Stockholm och Anders Hansen har precis klivit ut genom dörrarna på Sophiahemmet där han jobbar som läkare: inspelningen av SVT-serien ”Din hjärna” är över och han är tillbaka i vardagen.

– Jag träffar patienter som lider av olika psykologiska besvär, en del har ångest och depression, en del är bipolära. Mitt jobb är att sätta diagnoser och sätta in behandling. 

Kan patienter reagera på att de hamnat framför en kändis?

– Nej, jag var orolig för att det skulle bli så, men när jag träffar patienter mår de flesta väldigt dåligt, de är på botten och bryr sig inte det minsta om personen framför dem varit med i några tv-program.

Med tv-serien ”Din hjärna”, sju böcker och ett hyllat sommarprat i Sveriges Radio har Anders Hansen blivit folklig. Vad lockar honom till det offentliga?

– Min profession måste bli bättre på att förebygga psykologiska besvär. Var åttonde svensk behandlas med antidepp och vi behöver föra ut kunskap så att de inte hamnar där. Sedan tycker jag om historieberättande och ville bli regissör som tonåring. Nu kan jag göra allt detta samtidigt. Jag är inte bäst på vetenskap eller bäst på historieberättande, men jag är ganska bra i gränslandet däremellan.

Lärde du dig något nytt under arbetet med serien?

– Ja, människan är utvecklad för att inte få nog. Det finns ingen mållinje för våra önskningar vilket får groteska konsekvenser i vårt överflödssamhälle. Naturens grymmaste spratt är att lura oss tro att vi blir lyckliga om vi följer våra instinkter. Vi har ett belöningssystem som grundar sig i om vi lyckas fälla ett djur eller hitta en frukt. Det har kalibrerats under miljontals år och kopplar man plötsligt in kokain i det får det katastrofala konsekvenser för individen.

Han fortsätter.

– Instinkterna som hjälpte oss att överleva sätter käppar i hjulet i dagens värld av överflöd. Glömmer bort biologin och tror att man går runt och fattar rationella beslut så blir man en slav under sina impulser.

Hur ser din träningsfilosofi ut?

– Fysisk aktivet har ingenting med idrott att göra. Vi har blandat ihop detta och det har ställt till en massa elände. Fysiskt aktivet för mig är att promenera till jobbet eller ta trapporna istället för hissen. Min uppgift är att få de som inte gör ett smack att göra lite.

Vad tränar du själv?

– Jag försöker träna fem dagar i veckan, men jag gör ingen stor sak av det. Jag springer kanske 20 minuter och tränar styrketräning 20–30 minuter, två till tre dagar veckan. Sedan gillar jag att spela tennis. Jag har ingen metod och inget mål, det ska inte leda någon vart och det är ingen prestation.

Hjälper det din mentala hälsa?

– Ja absolut. Jag har perioder där jag inte motionerar och märker direkt att något är fel, något skaver. Jag blir hängig, mer orolig, sover sämre. Det spelar ingen roll hur mycket jag själv tjatar om detta i tv-program och böcker, jag trillar ändå dit.

Du syns mycket i media – finns det någon fåfänga i träningen?

– Säkert, absolut. Jag tänker inte riktigt på det, men det finns alltid en dimension av fåfänga i sådant här. Men det var värre för 20 år sedan, mina komplex väger inte lika tungt längre.

Du nämnde att du har ”mer ångest än genomsnittet”.

– Ja, absolut. Vi har olika mycket ångest och jag ligger över snittet. Jag hör till de 30-40 procent av befolkningen som har mest ångest. Jag peggar upp för vad som kan gå fel och är väldigt mycket perfektionist. Jag är bara lagd så.

Det känns som att människor har mer ångest idag.

– Ångest är ett personlighetsdrag som människor försöker dölja, de flesta har mer ångest än vad man tror. Det är viktigt att komma ihåg: har man ångest och oro så är man inte trasig, man inte är skadat gods. Vi har inte utvecklats för att må bra, vi har utvecklats för att överleva.

Berätta.

– Det är ett mänskligt arv från världen som en livsfarlig plats. Det konstiga är att det finns människor som inte har ångest, det är egentligen de som borde ha en diagnos. Hur man kontextualiserar sin ångest får en stor betydelse för hur man uppfattar den: känner man att man är sönder och trasig eller känner man ”Hey, det är så här det är att vara människa?” Vi är ättlingar till de mest oroliga själar. Det kommer gå över och jag är inte ensam om att känna så här.

Hur påverkar sociala medier vår mentala hälsa?

– Det är omdiskuterat, men att få andra människors perfekta fasad nedtryckt i halsen 4-5 timmar varje dag gör att många känner sig värdelösa. I dag har vi en hel yrkeskategori, alltså influencers, som får betalt för att visa sitt perfekta jag. Vi konsumerar detta och känner att vi inte duger, att vi är värdelösa och att vi inte passar in. Vi känner att vi inte hör till gruppen och då riskerar vi må dåligt.

Blir du själv påverkad?

– Absolut. Jag tittar på bekantas semesterbilder och det hugger till i mig. Min semester är inte så bra och mitt badrumskakel är inte så fint. Jag vet att jag ser en förfalskad bild men det kan ändå svida. 

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Jag går in i mig själv. Sover mycket. Jag har inte haft jättestora problem med depressioner, jag har inte behövt söka hjälp, men jag drar mig undan väldigt mycket när jag mår dåligt.

Det låter som en dålig strategi.

–Den är usel. Men det är bara så jag gör. Instinkterna leder oss inte alltid rätt.

Vad är du för stjärntecken och speglar det din personlighet?

– Haha! Jag är vattuman, men jag tror inte ett skvatt på att stjärnors position har något med vår personlighet att göra.

Hur hittar du vardagsglädje?

– I mitt jobb, jag älskar det jag gör. Jag har ett gäng nära kompisar och inga spektakulära vanor. Jag bor själv och trivs bra med det. Jag lever ett otroligt tråkigt liv och jag är inte en särskilt intressant person.

Du vill inte gå in i en kärleksrelation?

– Någon gång kanske. Men jag känner ingen stress över att skaffa familj. Jag låter mig inte definieras av vad andra tycker om mig. Jag har alltid varit superindividualistisk och låter inte andras åsikter bestämma hur jag ska leva eller se på mitt enda liv.

Det krävs ändå styrka för att stå emot samhällsnormer.

– Alla är olika och det finns inga generella svar. Jag vill inte leva efter andra människor ramar, krav och konventioner. Jag har bara ett liv.

Namn: Anders Hansen.
Ålder: 49 år.
Född: Tumba.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Med Din hjärna på SVT.

Utforska Livsstil

Om skribenten