Så hanterar du sociala medier under semestern
Sommar, sol, ledighet. Och ett flöde i dina sociala medier där den ena semesterbilden avlöser den andra. Här tipsar vi om hur du står ut med flödet i sommar!
Du har semester, ligger i solstolen och slappar. Utan att ens tänka på det tar du fram mobilen och börjar skrolla i flödet. Soliga foton av leende familjer, barn som plaskar i havet och selfies på svettiga, nytränade semestermänniskor avlöser varandra.
Tankar om att alla andra har mycket roligare semestrar, åker till mer spännande ställen och helt enkelt har helt perfekta liv smyger sig sakta på. Trots att du ligger i världens skönaste solstol på precis en sådan rofylld plats som du längtat efter hela året.
Ingen idé att problematisera
– Forskare har bland annat kommit fram till att vi människor inte gärna vill vara ensamma med våra tankar. På sommaren, när vi inte arbetar och har mer oplanerad tid, är mobiltelefonen en lockande distraktion. För många är det ett automatiserat beteende att regelbundet öppna sina sociala medier, säger Linnea Sidbrant, legitimerad psykolog på Mindler.
Vissa väljer att undvika sociala medier under ledigheten. Medan andra använder dem precis som vanligt, eller kanske till och med ännu flitigare. Att de triggar hjärnans belöningssystem är allmänt känt. Det är en av anledningarna till att vi dras dit hela tiden.
– Men det finns såklart många anledningar till att använda sociala medier. Det kan vara ett sätt att hålla sig uppdaterad kring vad andra gör, men även för att få inspiration till sina egna sommarplaner, säger Linnea.
Hon tycker att en bra vägvisare kring hur just du bör använda dina sociala medier är hur du mår av det du ser. Känner du att du vill vara där, men tycker att jobbiga känslor tränger sig på, tycker hon att steg ett är att helt enkelt acceptera känslorna.
– Det tjänar inget till att problematisera sina jobbiga känslor för mycket. Vi blir avundsjuka när vi jämför oss med andra och det gör ont när vi känner oss uteslutna. Det är obehagligt, men inte farligt. Det är allmänmänskliga reaktioner som vi alla kommer i kontakt med. Försök istället att vara nyfiken. Kanske är känslorna en information till dig att göra en förändring i ditt liv?
Du får avfölja
Linnea påpekar att det kan vara en bra idé att följa konton med lite olika inriktning för att skapa en balans i vad du ser. Men hon vill också slå ett slag för att avfölja konton som bara skapar ångest.
– Man får faktiskt avfölja! Du kan till viss del styra vad du matas med i flödet. Det är också bra att tänka på att det du ser på någons sociala medier är en ögonblicksbild av deras liv. Ett flöde med flera personers ögonblicksbilder från semestern kan få dig att tro att allas semesterliv är härligt precis hela tiden. Så är det givetvis inte! Det är nyttigt att lyfta blicken från skärmen och observera sin fysiska omgivning. Då kommer du snabbt bli varse om att människors liv på sommaren är som resterande del av året. Det vill säga bra, dåligt och allt däremellan, säger Linnea.
Behovet av att höra till, bli accepterad och vår tendens att jämföra oss med andra är allmänmänskligt. Detta gäller även på sociala medier.
– Hur sociala medier påverkar vårt mående är omtvistat. De kan med stor sannolikhet bidra till att vi både mår bättre och sämre. Om du har svårt att tycka om dig själv, kan du lära dig att tycka om dig själv genom någon annan. Notera gärna hur du ”pratar med dig själv” när du är inne på sociala medier. Har du en tendens att vara självkritisk kan du under en dag testa att prata med dig själv som du hade pratat med någon som du bryr dig mycket om. Och känna efter hur det känns och får dig att må, säger Linnea.
Knyta kontakter och skapa band
Även om vi påverkas känslomässigt av vad vi ser i sociala medier kan det vara bra att påminna sig om vad grundsyftet med dessa är. Nämligen att öka interaktionen mellan människor när fysisk interaktion inte är möjlig.
– Sociala medier är egentligen ett fantastiskt fenomen. Du kan knyta kontakter och skapa band med människor i princip hela tiden, världen över. Mycket av vår kontakt med vänner och bekanta sker via sociala medier. Detta förändras inte nämnvärt under sommaren, säger Jennie Liljehult, som arbetar som Mental Performance Coach och KBT-terapeut.
Jennie tycker inte att vi behöver ifrågasätta varför vi inte håller oss ifrån sociala medier, utan snarare hur vi mår när vi tar till oss en viss typ av innehåll.
– Jag vill gärna lyfta fram vikten av att träna oss i att ha ett ”inifrån och ut-perspektiv”. Istället för att fastna i det du ser - fråga dig själv varför du reagerar som du reagerar. Har du orimliga krav på dig själv? Har du en annan livssituation än personen du följer? Eller har du helt enkelt andra prioriteringar? Gör en tydlig bild hur du vill ha din semester och vad du väljer att fylla din lediga tid med, säger Jennie.
Var lite vaksam
Jennie anser att det generellt är bättre att vara en aktiv användare än en passiv. Därför ser hon inga problem med att kommentera och interagera med de konton du ändå väljer att följa.
– Men om du vet med dig att du lätt jämför ditt eget liv med andras kan det vara bra att vara lite vaksam och ställa dig frågan varför du postar ett inlägg. Blir svaret något i stil med: ”För att bräcka Annas senaste inlägg om sommarträning” bör du nog avstå.
Om andras semesterbilder får dig att vilja kontra med egna bilder bör du fundera på varför du känner så. Det kan vara för att stilla din ångest i stunden. Men också exempelvis för att tipsa andra om ett fint smultronställe.
– Ingen av dessa anledningar behöver vara rätt eller fel. Men det är värt att fundera på om det är något som känns meningsfullt på längre sikt och inte bara i stunden, säger Jennie.
Mindlers psykolog Linnea Sidbrants bästa tips
- Acceptera att du är en social varelse som responderar med tankar och känslor på din omgivning, vare sig den är fysisk eller digital. Det kan kännas jobbigt att se andras perfekta semesterbilder, det är helt normalt.
- Testa gärna att lägga telefonen utanför sovrummet på semestern och börja dagen utan att skrolla.
- Följ konton som inspirerar dig och avfölj de som skapar ångest hos dig.
- Det finns många fantastiska kroppspositiva konton på sociala medier. Dessa kan hjälpa dig att bli kompis med dig själv.
Mentala coachen Jennie Liljehults bästa tips
- Att skrolla runt planlöst i flödet har visat sig skapa ett sämre mående. På sommaren kan du till exempel istället vara aktiv med dem du följer, kommentera deras semesterbilder eller fråga om semestertips.
- Skapa zoner som är fria från digital teknik, till exempel solstolen eller hängmattan.
- Pausa de konton som inte ger dig några positiva känslor. Stå emot frestelsen att följa personer endast av ren nyfikenhet.
- Stäng gärna av aviseringar och ha inte appen på startskärmen, i alla fall inte under semestern.