Ja, kaliumbrist är farligt. Men nej, du behöver inte ta tillskott

Publisert:

Mineralen kalium är livsnödvändig för kroppen och när man läser att brist kan leda tillhjärtstillestånd är det lätt att i panik bunkra upp med något av alla de kosttillskotten som finns på marknaden.

Men det är helt i onödan menar näringsfysiologen Ingrid Larsson.

– Man behöver inte tänka på extra kaliumtillskott om man är frisk.

Kalium är ett mineralämne som har en hel rad viktiga funktioner i kroppen. Tillsammans med natrium hjälper det kroppens muskel- och nervfunktion. Kalium ingår också i kroppens syra-basbalans och har även med blodtrycksregleringen att göra. Men framför allt handlar kaliums uppgifter om nervfunktion och muskelfunktion.

– Nerverna ska sända elektriska signaler mellan varandra. Till exempel om vi lägger en hand på en varm spisplatta och behöver dra bort den, i den funktionen ingår bland annat kalium och natrium, förklarar Ingrid Larsson som är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

Vi får i oss kalium via maten och här snackar vi inte enstaka livsmedel som i fallet med vitamin D, utan kalium finns i det mesta.

– Kalium finns i grönsaker frukt, fisk, potatis och det finns även i kött och mejerier. Tack vare att kalium finns så spritt så är brist väldigt sällsynt.

Vilka kan få brist då?

– Eftersom kroppens kaliumhalt regleras med hjälp av njurarna så kan personer med olika njursjukdomar vara i riskzonen. Även när man blir äldre så är det lättare att få brist. Då försämras ju funktionen på flera av våra organ som till exempel njurarna. Det kan även förekomma vid olika hjärtsjukdomar. Men har man någon njursjukdom eller hjärtsjukdom så är ju läkarna väldigt observanta på kaliumnivåer.

Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. 
Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Är det så att man kan få kaliumbrist om man har en ätstörning?

– Ja, så är det, långvarig diarré eller kräkningar kan ge brist. Så om man använder kräkning som kompensation så kan över tid man framkalla en kaliumbrist.

Och hur farligt är det, kan hjärtat verkligen stanna som vissa säger?

– Hjärtat är ju en muskel, saknas det kalium så kan det leda till störningar i hjärtfunktionen och till arytmi, det vill säga hjärtflimmer. Och om detta inte blir behandlat kan det leda till hjärtstillestånd men då har det ju gått väldigt långt. Får man symtom som trötthet och dubbla hjärtslag till exempel så söker man ju för detta och då kontrollerar läkarna även kaliumnivåerna i blodet.

Så hjärtstillestånd behöver man inte oroa sig över?

– Nej är man en frisk person med en normal njurfunktion så är det otroligt sällsynt att man skulle utveckla en kaliumbrist.

Om man har en ätstörning då, behöver man vara orolig för hjärtat då?

– Nej, men har man en ätstörning med kompensatoriska kräkningar eller överanvändande av laxermedel så bör man absolut söka vård.

Det finns många olika typer av tillskott som innehåller kalium. Vem behöver sådana?

– Vid de tillfällen då man skulle kunna överväga tillskott ska man konsultera en läkare. Har man till exempel hård fysisk aktivitet i varmt klimat där man svettas väldigt mycket så kan det finnas en poäng med det.

Spelar svett roll?

– Ja, överskottet av kalium försvinner via njurarna med urinen men det försvinner även en del via svett. Svettas man då väldigt mycket skulle man ju kunna tänka sig att man kan svettas ut för mycket vilket då kan leda till brist. Men då handlar det om gruppen som har väldigt hård fysisk aktivet, kanske tränar eller tävlar i varma förhållanden. Men dricker man då till exempel vätskeersättning så finns alla elektrolyter man behöver i det.

Kan man få för mycket kalium då?

– Man kissar ut överskottet om man har en normal njurfunktion. Och har man inte normal njurfunktion håller läkarna koll på kaliumnivåerna.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.