Gör det här i stället för Veganuari
Kostexpertens råd om den stora januari-trenden
Veganuari har blivit en stor trend. Alltså att äta veganskt i januari. För miljön är det snällt. Men hur snällt är det mot kroppen med vegansk kost?
Inte särskilt enligt kostexperten Ingrid Larsson.
– Att bli vegan eller äta vegansk kost kräver mycket kunskap för att inte få näringsbrister på lång sikt. Så det skulle jag avråda ifrån.
Januari, tiden för nystarter, i synnerhet hälsosamma nystarter. Årskorten på gymmet ska köpas. Lunchpromenader ska helt plötsligt promeneras och nya kostvanor ska ersätta gamla.
En av årets stora januaritrender handlar om att äta vegansk kost. Det kallas veganuari eller veganuary som man säger i Storbritannien där det hela startade. Konceptet är enkelt. Var vegan i januari för miljön och djurens skull.
Vegansk kost för miljöns skull
Den veganska månaden har vunnit stor populäritet. Enligt veganuary.com var det 629 000 människor världen över som startade 2022 med att äta vegansk kost.
Att det faktiskt är bäst för miljön att äta vegansk kost kunde man bland annat se i en stor studie från 2018. Ser man till hälsa är det dock en annan femma. Ingrid Larsson som är klinisk näringsfysiolog menar att det finns andra alternativ som helt klart är bättre för din kropp.
– De allra flesta vuxna i Sverige äter för lite grönsaker. Så om man har som målsättning att äta mer grönsaker kan det vara väldigt bra med en sådan här utmaning. Men det betyder inte att vegansk mat som kost betraktat är hälsosamt. Att bli vegan eller äta vegansk kost kräver mycket kunskap för att inte få näringsbrister på lång sikt. Så det skulle jag avråda ifrån, säger Ingrid Larsson som är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Lätt att få näringsbrist
Äter man veganskt så får man inte i sig vitamin B12, vitamin D, jod, hemjärn eller långkedjiga fettsyror alls och man får i sig begränsat med kalcium, zink, selen och vitamin B2.
– Ju fler livsmedelsgrupper vi utesluter från våra matvanor desto mer kunskap behöver vi och desto viktigare blir supplement, alltså att vi får näringsämnen via kosttillskott och berikade produkter. Då kommer vi ju till en diskussion där man få fundera på hur mycket tillskott man ska behöva ta för att få sin kost tillräckligt näringstät att den täcker behoven, när man i stället kan äta hälsosamt med en varierad kost.
Äter man däremot en så kallad lakto-ovo vegetarisk kost där man äter mejeriprodukter, ägg och helst även fisk så är det en hälsosam kost med alla näringsämnen man behöver.
– Vegetarisk mat är en mer hälsomässigt sammansätt kost. Om man vill äta mer grönsaker varför inte äta lakto-ovo-vegetariskt i januari? Då är det mycket enklare att få i sig de näringsämnen vi behöver. Eller varför inte ha fokus på att äta mer grönsaker i januari och sedan fortsätta med det? Men att äta vegansk kost det är en annan sak.
Men är det risk för att få näringsbrist om man bara gör en sådan här utmaning under en månad?
– Det beror på vad man har för utgångsläge men generellt sätt händer det ingenting på en månad. Det gör det inte. Men är man en kvinna i fertil ålder, har stora förluster av järn från mensen, järnbrist och börjar äta strikt vegankost så kan den förvärras med tiden och gå över i blodbrist.