Alkoholfri öl kan vara bättre än sportdryck när du tränar

Publisert:

Öl som sportdryck?

Enligt ny forskning är det inte så dumt som det låter.

I alla fall inte när det gäller alkoholfri öl.

Om öl är bra som träningsdryck är något som undersökts flera gånger. Och visst, det är helt klart fler naturliga ämnen i öl än i sportdryck. Men är det verkligen dags att fylla träningsflaskan med öl?

Lägre risk för luftvägsinfektion

2012 deltog 277 män som anmält sig till München Marathon i en studie där hälften av dem drack två till tre liter alkoholfri öl varje dag i fem veckor. Resterande drack samma mängd placebo med liknande smak. Efter studien kunde man se att att de som druckit alkoholfri öl var mer skyddade mot luftvägsinfektioner och förkylningar som annars är vanliga efter ett maraton.

Förekomsten av den typen av sjukdomar var 3,25 gånger lägre hos öldrickarna än hos kontrollgruppen. Öldrickarna hade även indikationer på allmänt förbättrat immunförsvar i blodet. Detta menade forskarna var tack vare något som heter ölpolyfenoler. Vi återkommer till dem.

Bra återhämtning

Fyra år senare kom en studie där man kunde se att idrottare som drack alkoholfri öl 45 minuter innan ett hårt träningspass blev mindre uttorkade än de som drack öl med alkohol i innan träningspasset vilket i sig kanske inte är någon överraskning. Men den alkoholfria ölen hade faktiskt liknande resultat på vätskenivån som vatten. Dessutom gav ölen bättre nivåer av natrium och kalium än vattnet.

– Efter ett långt och hårt träningspass ger alkoholfritt öl både vatten, polyfenoler och kolhydrater som tillsammans ger dig en bra återhämtning. Ett mål för min forskargrupp är att visa att sportdrycker kan ersättas med hälsosammare alternativ, alkoholfritt öl skulle kunna hamna i den kategorin, säger David Nieman som är professor i biologi vid Appalachian State University till Washington Post.

Intressanta antioxidant-effekter

För ett par veckor sedan publicerades en ny spansk studie där man undersökte just ölpolyfenolerna. Här kunde man återigen se intressanta resultat när det gällde antioxidanter.

– Polyfenoler, som finns i både öl med alkohol och alkoholfria öl, visar intressanta antioxidant-effekter och antiinflammatoriska processer. Men alkohol kan samtidigt sätta igång inflammation så när det gäller öl med alkohol kan de positiva effekterna av polyfenoler maskeras av alkoholens negativa effekter, säger María P Portillo som är en av forskarna bakom studien till Washington Post.

Alkoholfri öl och träning är alltså en ganska bra kombination. Men innan ni fyller träningsflaskorna med öl. Tänk på hur du brukar reagerar på öl och kolsyra. Att rapa (eller värre) är kanske är mindre trevligt på löpbandet. Att dricka den efteråt är nog trots allt den säkraste idén.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.