Gurkmeja - fördelarna med att äta superroten
Gurkmejan är inte bara en magisk smaksättare, den lilla roten har även en hel rad hälsoegenskaper.
–Jag brukar få väldigt bra resultat hos personer som lider av neurologiska besvär samt tarm- och hudproblem säger näringsterapeuten Maria Berglund Rantén.
Gurkmeja, med det latinska namnet Curcuma longa, är en omtyckt krydda. Egentligen är gurkmeja namnet på en art i växtfamiljen ingefärsväxter. Det är växtens jordstam, roten, som vi är mest bekanta med eftersom den vanligtvis kokas, torkas och sedan mals till ett gult gurkmejapulver.
Gurkmejan härstammar från Sydostasien och den största producenten i världen är Indien. Det sägs att äventyraren Marco Polo var den första som tog med sig plantan till Europa, där den beskrevs som ”en frukt som påminner om saffran”.
I andra delar av världen hade dock gurkmejan använts länge. Den aktiva substansen i gurkmejan, som verkar hälsofrämjande, är kurkumin, som också ger kryddan dess starkt gula färg. Gurkmeja används flitigt i det indiska köket och världen över har växten funnits inom folkmedicinen i tusentals år.
Boostar immunförsvaret
Gurkmeja består av enbart fem procent kurkumin, vilket gör att många väljer att inta koncentrerad kurkumin som kosttillskott. Kurkumin är känt för sin antiinflammatoriska effekt, vilket gör att näringsterapeuter och andra ofta rekommenderar ämnet till människor som vill få bukt med olika sorters åkommor.
Många vittnar om att de exempelvis tycker att kurkumin fungerar bra vid ledbesvär. Kurkumin är en kraftig antioxidant vilket gör att ämnet ger en riktig boost för immunförsvaret. Rekommendationen är att äta kurkumin tillsammans med ämnet piperin, som finns i svartpeppar. Detta förenklar för kroppen att ta upp nyttigheterna.
– Kurkumin är dessutom fettlösligt, därför ökar kroppens absorption om man intar det med fett. Ett tips är att tillaga kurkumin med olivolja och nymalen svartpeppar. Dock kan upphettning under lång tid förstöra den antiinflammatoriska effekten, medan kort upphettning under 15 minuter ökar biotillgängligheten och antioxidantinnehållet. Därför är det bra att tillsätta gurkmejan i slutet av tillagningen så att den inte ‘’kokar sönder’’, säger näringsterapeuten Maria Berglund Rantén, som driver kliniken Nordic Wellth tillsammans med en kollega.
Höga doser behövs
Maria berättar att hon rekommenderar sina klienter att inta kurkumin regelbundet för att öka mängden antioxidanter och trycka ner inflammationer i kroppen och nervsystemet.
– En generell rekommendation kan vara 500 till 1000 milligram kurkumin per dag. Forskning visar dock att det brukar behövas ganska stora doser för att få önskad medicinsk effekt. Därför brukar vi, för klienter som vill få hjälp med kroniska och autoimmuna problem, rekommendera högre doser till en början och under kortare tid för att komma till bukt med den inflammatoriska kaskaden. Det finns ingen forskning på långtidsanvändandet av höga doser, därför bör detta undvikas, förklarar Maria och fortsätter:
– Jag brukar få väldigt bra resultat hos personer som lider av neurologiska besvär samt tarm- och hudproblem, säger Maria.
Mycket forskning finns …
Det finns fler än 12 000 publicerade forskningsartiklar kring gurkmejans aktiva ingrediens kurkumin. Flera rapporterade hälsoeffekter visar att människor exempelvis upplevt lättnad från ledvärk och nedsatt ledsvullnad när ämnet intas regelbundet.
Forskning på kurkumin tyder också på att det kan vara till hjälp vid behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar, att det sänker kolesterolet, skyddar hjärtat, lindrar matsmältningsbesvär, förbättrar leverfunktionen och till och med förebygger Alzheimers sjukdom. Cancerförebyggande och långsammare cancercellstillväxt finns också med på listan över möjliga fördelar.
…men mer forskning behövs
Carla Avesani arbetar som forskningskoordinator på Karolinska institutet i Stockholm.
Hon har tidigare arbetat som nutritionist, dietist, docent och forskningsledare i hemlandet Brasilien. På Karolinska institutet bedriver hon, tillsammans med professorn och överläkaren Peter Stenvinkel, forskningsprojektet "Mat som medicin" där de undersöker matens roll i att dämpa inflammation och oxidativ stress hos patienter med kronisk njursjukdom.
– Jag tycker det är viktigt att notera att många av de studier som visat fördelaktiga effekter av kurkumin har gjorts på djur. Även om djurstudierna antyder att kurkumin kan skydda mot cancer, diabetes och hjärtkärl-sjukdomar, kanske dessa resultat inte helt kan översättas till människor, säger Carla.
Däremot anser hon att de kliniska studier som gjorts på människor ändå visar resultat som gör att man kan dra slutsatsen att kurkumin bör ha gynnsamma effekter på inflammationer, blodfetter och oxidativ stress, vilket är en kemisk process i kroppen som kan leda till flera sjukdomstillstånd.
– Dock behöver vi fler och större studier för att komma fram till vilken dosering av kurkumin som eventuellt kan skydda. Men också för att fastställa om kurkumin verkligen minskar risken för sjukdom, avslutar Carla.
Sju fördelar med gurkmeja
1. Antiinflammatoriska egenskaper
Den mest omtalade fördelen med kurkuminet, som finns i gurkmeja, är dess anti-inflammatoriska egenskaper som bekämpar och förebygger inflammationer, vilket gör oss mindre mottagliga för kroniska sjukdomar, enligt Examina.
2. Bra för blodcirkulation & hjärta
Flera av de studier som gjorts på kurkumin visar att ett dagligt intag kan sänka det skadliga kolesterolet och förhindra åderförkalkning.
3. Kan förebygga Alzheimers
Enligt flera studier hjälper kurkumin att förebygga nervsjukdomar som exempelvis Alzheimers sjukdom.
4. Kan förebygga cancer
Studier på framför allt djur har visat att gurkmeja är bra för att förebygga cancer av olika slag. Enligt vissa studier har kurkumin visat sig ge positiv effekt i bekämpningen av cancerceller.
5. Hjälper mot ledbesvär
Många har fått hjälp med sina ledbesvär och smärtor genom extra tillskott av gurkmeja och kurkumin, det visar en studie.
6. Kan förebygga diabetes
Kurkumin kan hålla blodsockret i schack, vilket förbättrar insulinkänsligheten. Något som är mycket positivt för att förebygga diabetes, det visar denna studie.
7. Kan hjälpa mot depression
I en studie gjord på 60 personer jämfördes kurkumin med det antidepressiva läkemedlet Prozac. Resultatet visade att kurkumin är lika effektivt på att motverka depression som ett antidepressivt läkemedel. En liten studie, men med ett lovande resultat.
Tål alla gurkmeja?
De flesta tål kryddan, men tänk på att alltid följa anvisningarna om du till exempel köper kosttillskott med kurkumin i form av tabletter, kapslar eller pulver.
– Gurkmeja och kurkumin är generellt väldigt bra tolererat av de flesta, men ämnena kan öka gallflödet. Därför bör personer som lider av en blockad i gallgången, gallstenar, generella gallproblem eller leversjukdom undvika dessa näringsämnen, säger näringsterapeuten Maria Berglund Rantén.