Experten om svampkaffe: ”Ät grönsaker istället”

Publisert:

Att dricka svampkaffe i stället för vanligt kaffe har blivit en stor hälsotrend de senaste åren.

Men hur hälsosamt är det?

– Vill du dricka kaffe med mindre koffein är det bättre att dricka vanligt koffeinfritt kaffe, säger näringsfysiologen Ingrid Larsson.

Svampar har fått ett rejält uppsving i hälsovärlden och trenden ser inte ut att stanna av. Hälsoeffekterna som de sägs ge är många och produkterna som de tillsätts i blir bara fler och fler.

Svampkaffe är en av de stora trendiga svampdryckerna. Det ska ge mer fokus och energi och mindre koffein. Det magiska innehållet som man blandat tillsammans med kaffebönorna är ofta svamparna lion's mane (igelkottstaggsvamp) och chaga (sprängticka).

Ingrid Larsson är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ingrid Larsson är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Näringsfysiologen Ingrid Larsson är skeptisk till svampkaffets påstådda hälsoeffekt.

– Vill du dricka kaffe med mindre koffein är det bättre att dricka vanligt koffeinfritt kaffe.

Man kan inte räkna med hälsoeffekterna?

– Nej, vill man ha hälsoeffekterna är det mycket bättre att äta mer frukt och grönsaker, baljväxter och fisk. Då får man också mer för pengarna, för det här är inte billigt.

Lion's mane eller igelkottstaggsvamp som den heter på svenska är en svamp som används inom den kinesiska medicinen. Svampen är sällsynt i Europa och fridlyst i Sverige så här dricker vi pulver, kapslar och extrakt som importeras från Asien.

Svampen sägs kunna påverka vår sinnesstämning positivt, ge kraft, energi, bättre koncentration och minne samt ha potential att förebygga cancer, magsår, leverskador, alzheimer och parkinson. Och det finns vissa vetenskapliga studier som gett positiva resultat.

– Det handlar om in-vitro studier, alltså studier på celler. Betyder det att effekten man ser i en sådan studie kommer att hända även om man låter en människa äta igelkottstaggsvamp? Svaret är nej, det kan vi inte säga. Vi måste göra studier på människor i så fall. Det är alldeles för svagt underlag för att kunna gå ut och säga att det här är hälsosamt, säger Ingrid Larsson.

Chaga (sprängticka) är en annan svamp som ofta förekommer i svampkaffe på grund av sitt rika innehåll av antioxidanter.

– Svamp kan innehålla mycket antioxidanter om den växer i rätt miljö. Men man får fråga sig hur stor andel aktiv lion's mane och chaga det finns i kapslarna och pulvret?

Och även om pulvret till stor del innehåller aktiv svamp så är det fortfarande inte den bästa källan till antioxidanter.

– Antioxidanter som vitamin A, E, C och selen är viktigt för hälsan. De hjälper till att ”hålla rent” i blodkärlen. Men vi får dem i en absolut perfekt koncentration i frukt, bär, grönsaker, rotfrukter och fet fisk.

Är mat mer effektivt än svampextrakt?

– Ja, vi vet att biotillgängligheten från pulver och kapslar med antioxidanter inte är lika effektiv som den koncentration som finns i frukt och grönsaker. Så det bästa sättet att få i oss de antioxidanter som vi behöver är att dagligen äta frukt och grönsaker.

Ingrid påpekar även problematiken med att influencers postar inlägg om hur bra det här är när man faktiskt inte riktigt har koll på vad det är.

– Vill man ta extrakten så får man det men man behöver inte skriva om hur bra man själv tycker att det är i sociala medier om man inte har ordentligt med vetenskap på fötterna.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.