Kan citronvatten avgifta levern?

Experten om det envisa ryktet

Publisert:

Citronvatten har blivit ett hett diskussionsämne den senaste tiden.

Varför? Frågan är om det kan avgifta levern eller inte.

Ingrid Larsson som är klinisk näringsfysiolog har ett kort svar.

Den senaste tiden har det pågått en het debatt kring citronvatten och huruvida det kan rena din lever och sätta igång din matsmältning. Flera influencers har varmt rekommenderat att inleda sin dag med ett glas citronvatten och en snabb googling listar mängder av hälsosamma fördelar man kan få av att dricka citronvattnet.

Hur bra vore det inte om det här var sant? Avgifta levern efter julhelgerna och dessutom kicka igång matsmältningen. Billigt är det dessutom.

Kan citronvatten avgifta levern?

– Nej. Det korta svaret är nej, konstaterar Ingrid Larsson som är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och tillägger.

– Det finns en väldigt bra regel att leva efter. Låter det som att det är för bra för att vara sant så är det också det. Men jag förstår att man kan gå på det här, det kan låta övertygande när man läser texter och artiklar om hur bra det här är. Har man inte kunskapen om hur kroppen fungerar så kan man heller inte reflektera över om det är teoretiskt eller fysiologiskt möjligt.

Ingrid Larsson är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Ingrid Larsson är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Finns det ingenting man kan göra för att rena levern då?

– Det bästa sättet att hålla en lever frisk är att hålla en normal vikt, äta varierat med mycket grönsaker, frukt, omättade fetter från vegetabiliska oljor och fisk samt vara väldigt måttlig i sin konsumtion av alkohol. Men vi kan inte påverka leverns mående med citronvatten. Vi kan påverka levern med vår kost generellt. Och visst, följer man livsmedelsverkets rekommendationer för kost så innebär det mycket grönsaker och frukter och där ingår ju citron men att plocka ut c-vitamin som en ensam faktor som ska rädda levern? Nej.

Matsmältningen då, sätts den igång lite extra?

– Nej det finns inget vetenskapligt underlag som säger det.

Men är citronvatten något man bör undvika?

– Nej, men ska man dricka det ska det vara för att man tycker att det är gott. Sen kommer tandläkarna att ha lite invändningar mot det då man sänker ph-värdet i munnen när man dricker citronvatten men det bästa är då att dricka det i samband med en måltid.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.