Grönt te – mirakeldryck eller bara mysigt? Experten reder ut

Publisert:

Grönt te sägs kunna ge en hel rad fördelar för hälsan. Sjukdomsrisker ska minska och förbränning ska öka.

Men är drycken det mirakel den sägs vara?

– Om det låter för bra för att vara sant så är det inte sant. Det är en väldigt bra tes att leva efter, säger näringsfysiolog Ingrid Larsson.

Vad är mysigare än att kura upp i soffan med en filt och en kopp te i höstrusket. Väljer du grönt te gör du dessutom en riktig hälsogärning. I alla fall om man ska tro allt som sägs om den varma välgöraren.

Grönt te sägs nämligen vara bra för hjärnans funktion, kunna förhindra hjärnans åldrande, minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, minska risken för diabetes och öka förbränningen.

Är grönt te bra för hjärnan och minskar det risken för de här sjukdomarna?

– Nej nej nej. Det finns inget vetenskapligt bevis för det här. Det finns studier, absolut, men de är väldigt små och oftast korta så man kan definitivt inte uttala sig om risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar eller diabetes, säger Ingrid Larsson som är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. 
Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Förbränningen då, ökar den?

– Te ökar inte förbränningen. Det finns sådana uttalanden även om grönt kaffe och det säljs grönt kaffe under föreställningen att det ska öka förbränningen. Men det är inte bekräftat och det är inte sant. Problemet är att det säljs för dyra pengar.

Men det finns ändå studier om det här?

– Ja, men det kan handla om en liten studie gjord på labb-bänken, små djurstudier där man gett extrakt av grönt te i doser som blir omöjliga att ta in som människa, eller studier på människor med få deltagare och kort uppföljning. Den typen av forskning kan inte ligga som grund för en rekommendation eller ens evidens.

Men något positivt måste finnas med grönt te?

– Ja, om man tycker det är gott så är det positivt.

Men inga bevisade fördelar för kropp och hälsa?

– Nej.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.