Mat behöver inte vara sockerfri för att vara nyttig

Publisert:

Är socker farligt eller kanske till och med giftigt? Ska man utesluta allt socker för att vara nyttig?

I poddspecialen ”Matmyter” söker Erika Kits Gölevik svar på vad hälsosam kost egentligen är. Varje torsdag i fyra veckor släpps ett nytt avsnitt av podden.

I dag råder det närmast sockerskräck i samhället. Socker leder till, fetma, typ-2-diabetes, sjukdomar i hjärtat och blodkärlen samt cancer. Hur farligt är egentligen socker?

– Pratar vi molekylen socker så är svaret nej. Den är inte farlig. Är det ett problem att många äter alldeles för mycket socker? Absolut. Men det går inte att peka finger och säga att det är sockrets fel eller att det är giftigt, konstaterar näringsfysiologen Kristina Andersson.

I de råvaror eller livsmedel som innehåller mycket socker är det heller inte bara socker vi får i oss. Frukt innehåller exempelvis mängder av samma sockermolekyl, men är samtidigt full av vitaminer och näringsämnen.

– Den stora skillnaden är hur det är paketerat. Återigen, skulle själva sockermolekylen vara giftig eller farlig, skulle även de som äter mycket frukt drabbas av massa sjukdomar. Nu ser vi tvärtom att har man mycket frukt i sitt kostmönster är risken mindre att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Kristina Andersson.

Så när blir det rent krasst för mycket av det goda? Tittar man på de som har mycket tillsatt socker i sitt kostmönster, det vill säga hur de äter på det stora hela, så finns det större risk för bland annat övervikt. Det beror på att socker i sig ger energi, men ingen mättnad och heller ingen näring.

– Man måste titta på helheten. I den mat där man tillsätter mycket socker är det sällan något annat bra i heller. Tittar man på de produkter som vi brukar varna för så är de ofta väldigt hårt processade. De hade inte blivit bra även om vi tog bort sockret.

– Men i mat som innehåller massa näringsämnen och andra nyttigheter så försvinner inte de bara för att jag tillsätter socker.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Sebastian Lundgren 
  • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.