Internal shower – experten kritisk till TikTok-trenden

Publisert:

Internal shower är TikTok-trenden som påstås rena kroppen inifrån.

Men hur fungerar det och behöver kroppen verkligen en detox?

Experten reder ut allt du behöver veta om drycken – och föreslår ett billigare alternativ.

Har du hört talas om ”internal shower”? Trenden, som fått stor spridning på sociala medieplattformen TikTok, går ut på dricka en blandning av vatten, chiafrön och citronjuice. Detta för att rensa kroppen från slaggprodukter och få ordentlig fart på tarmen.

I skrivande stund har hashtagen #internalshower redan nått över 84 miljoner visningar på TikTok. Men Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitessjukhuset, är tveksam till trenden.

– För att rensa kroppen, nej. Det som drycken kan fungera till är att häva en förstoppning. Om man häller chiafrön i vatten så bildas ett bulkmedel, med laxerande effekt, som gör att den som dricker det har lättare att tömma tarmen.

Hon tror att det är just den laxerande effekten som gjort att drycken fått spridning.

– Jag förstår att såna här tips kommer upp. Det är säkert någon som haft förstoppning, testat blötlagda chiafrön i vatten och upplevt en utrensning. Men egentligen så har man ju bara bajsat. Det finns ingenting som heter detox av kroppen, utan det sköter vår kropp väldigt bra själv.

Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitessjukhuset.
Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitessjukhuset.

Därför behöver inte kroppen någon detox

Att kroppen skulle behöva rensas från slaggprodukter är också ett missförstånd, enligt Ingrid Larsson.

– Jag vill inte ens kalla det för slaggprodukter, utan det är ämnen som kroppen inte behöver. Restprodukter från mat och näringsämnen, som fibrer och bakterier, kommer ut genom tarmen. Koldioxid via lungorna. Levern tar hand om ämnen som är giftiga för kroppen, som till exempel alkohol. Och genom urinen rensar njurarna ut kväveföreningar som vi inte har nytta av.

På dessa fyra sätt gör sig kroppen själv av med ämnen som vi inte kan lagra eller utnyttja.

– Det finns ingenting som vi kan äta eller dricka som på något sätt skulle rena eller rensa kroppen. Och det finns inget syfte att göra det. Vi ska ha bakterier i tarmen, vi ska ha det som finns i kroppen som bidrar till vår hälsa, säger Ingrid Larsson.

Ett billigare alternativ till chiafrön

Den trendiga blandningen av vatten och chiafrön har precis samma effekt som läkemedlet laktulos, som går att köpa receptfritt på apoteket.

För den som ändå vill testa en hemmakur mot förstoppning rekommenderar Ingrid Larsson i stället att använda linfrön.

– Det är mycket billigare och har exakt samma effekt. Blanda en tesked linfrön med ett glas (1,5 dl) vatten och låt det stå i fem till tio minuter innan du dricker det. Men det är jätteviktigt att det är hela linfrön eftersom krossade linfrön innehåller cyanid, om än i små mängder.

Hon förklarar att den som har en ordentligt förstoppning kan dricka upp till tre teskedar linfrö per dag. Men då ska de fördelas med en tesked per vattenglas, tre gånger om dagen.

Blötlagda linfrön och vatten har länge varit en beprövad metod mot förstoppning. Därför är Ingrid Larsson förvånad över att huskuren med chiafrön har fått spridning,

– Detta är väl någon slags uppdatering, en TikTok-variant. Och så blir man fattigare på köpet. Chiafrön är ju dyrt. Men det är väl en hype, eller att man glömmer att titta på det som redan finns och så tycker man det är exotiskt med chiafrön.

Att just chiafrön blivit så populärt tror Ingrid Larsson beror på örtens höga proteininnehåll och hälsosamma fettsammansättning.

– Men det finns inget vi kan kalla för ”superfood”. Vi kan inte plocka ut enskilda livsmedel, oavsett hur bra näringsvärden de har. Chiafrön och linfrön kan absolut ingå i en varierad kost. Men för att motverka förstoppning i det långa loppet är det bäst att äta grönsaker, fullkornsbröd och baljväxter på daglig basis.

Så motverkar du förstoppning – expertens tips

  • Ät dagligen grönsaker, frukt och bär och fullkornsbröd till mackorna.
  • Drick vatten till måltider och när du är törstig.
  • Var i rörelse varje dag exempelvis promenad, träning eller liknande och minska stillasittande.
  • Regelbundna toalettvanor: gå på toaletten efter frukost eller annan måltid, ta god tid på dig.
  • Om du har förstoppning prova med blötlagda linfrö, eller fråga om råd på apoteket eller vårdcentral.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.