Detta är AIP – kostrådgivaren förklarar

Publisert:
Kyckling med grönkål, brysselkål, sötpotatis och granatäpple är en god och enkel AIP-rätt.
Kyckling med grönkål, brysselkål, sötpotatis och granatäpple är en god och enkel AIP-rätt.

AIP har hjälpt många med hälsoproblem och autoimmuna sjukdomar att bli kvitt sina symptom. Så här funkar kosthållningen som blir allt vanligare i Sverige.

– Det är absolut livsfarligt att säga att den här kosten botar sjudomar, för det gör den inte. Men den häver symptom, säger AIP-experten Cecilia Nilsson.

AIP står för autoimmunt protokoll (ibland kallat antiinflammatorisk autoimmun kost) och är ett antiinflammatoriskt kostupplägg. Syftet med kosthållningen är att minska symtomen och bättra på hälsan och livskvalitén hos personer med inflammatoriska hälsoproblem eller autoimmuna sjukdomar.

Detta görs genom att eliminera livsmedel som är tarmirriterande, allergena och inflammationsskapande från kosten under en viss tid.

Cecilia Nilsson är utbildad kostrådgivare, medicinjournalist och expert inom AIP. Hon har fyra AIP-kokböckeri ryggen och driver landets största receptklubb för AIP med över 800 recept via hemsidan Swedish Paleo. För henne råder det ingen tvekan om att intresset för AIP skjutit i höjden de senaste åren, genom att ryktet bokstavligen gått från mun till mun.

– Tidigare har AIP inte medverkat i några större sammanhang. Om det testas dieter på tv eller om det görs reportage om olika kosthållningar har det alltid varit fokus på viktnedgång, säger Cecilia Nilsson.

– Det har inte funnits någon kost som riktar sig till att läka sjukdomar som primär avsändare. Men för den lilla människan betyder det allt att få tillbaka hälsan. När någon blir kvitt sina problem berättar ju dem det vidare. Och nu googlar människor på hur de ska bli av med sina sjukdomar och många hittar att AIP kan vara svaret, säger Cecilia Nilsson.

Så funkar AIP

I grunden är AIP en paleokost (ofta kallad stenålderskost) men den utesluter en större mängd livsmedel som fler riskerar kan vara överkänsliga mot. Samtidigt läggs det mer fokus på näringsrika livsmedel som främjar maghälsan och immunförsvarets normala reglering.

– Man kan sammanfatta det med att man har två listor att förhålla sig till. En som sammanfattar vad man får äta och en om vad man utesluter under en viss tid.

Som Cecilia Nilsson är inne på delas AIP-metoden upp i tre faser:

FAS ETT: Elimineringsfasen/läkningsfasen

Under en till tre månader äter personen helt i enlighet med autoimmun kost (AIP). Alla livsmedel som kan orsaka irritation i tarmen och inflammation i kroppen utesluts. På detta sätt läks en läckande tarm, som ofta ligger bakom många sjukdomar, samtidigt som immunförsvaret får möjlighet att lugna ner sig. Tarmfloran återställs också till en normal grad.

Livsmedel som då ska uteslutas i minst fyra veckor är spannmål med gluten, mejeriprodukter, baljväxter, nötter och frön, potatisväxter, ägg, socker och sötningsmedel, processad mat och alkohol.

Cecilia Nilsson är utbildad kostrådgivare, medicinjournalist och expert inom AIP.
Cecilia Nilsson är utbildad kostrådgivare, medicinjournalist och expert inom AIP.

Uteslut i minst fyra veckor

Spannmål med gluten: Vete, korn råg och havre. 

Gluten kan orsaka läckande tarm och därigenom trigga immunförsvaret.

Mejeriprodukter: Mjölk, ost, yoghurt med mera.

Mjölkprotein kan störa läkningsprocessen i kroppen.

Baljväxter: Bönor, linser och sojaprodukter.

Innehåller antinutrienter som kan irritera tarmen.

Nötter och frön: Dessa innehåller även antinutrienter.

Potatisväxterna: Potatis, paprika, tomat, chili och aubergine. Innehåller också antinutrienter.

Socker och sötningsmedel.

Processad mat: Halv- och helfabrikat med tillsatser.

Alkohol: Innehåller ingen näring och orsakar läckande tarm.

FAS TVÅ: Återintroduktionsfasen

Med AIP är det väldigt individanpassat vad man sedan landar i att äta. Det anses onödigt att utesluta livsmedel som inte har en negativ inverkan på ens mående.

– En del kan till exempel äta feta ostar medan andra inte kan äta ägg. Så efter en viss tid, när du känner att du mår bättre, är det dags att börja plocka tillbaka delar av de saker som finns med på uteslutningslistan, säger Cecilia Nilsson.

Hur funkar det när man återintroducerar livsmedel? Hur lång tid tar det innan man känner en reaktion?

– Det ena är om man reagerar direkt och får ont i magen eller andra besvär - då rör det sig om en överkänslighet och man bör lägga undan livsmedlet. Det tar väl mellan en kvart till några timmar innan man känner något.

– Om du inte känner något första dagen efter att du återintroducerat något, ät då extra av det livsmedlet samma kväll. Sen väntar man i tre dagar. Har det inte hänt något då, då kan man börja äta av den råvaran igen. På detta sätt kan man hitta fram till vad man är känslig mot och hitta balans i sin mat.

FAS TRE: Underhållsfasen

Den tredje och sista fasen är till för att underhålla kosthållningen. Vid det här laget har man genomfört ett antal återintroduktioner och landat i en individanpassad AIP-kost (som ofta brukar likna en paleolitisk kost).

Detta får du äta på AIP

Basen av vad man får äta består av mycket grönsaker såsom rotfrukter, zucchini, avokado, pumpor, sparris, groddar, sallad, oliver, alger, kålsorter, gröna bladgrönsaker, svamp, lök och surkål.

Man äter också mycket frukter och bär som blåbär, äpplen, päron, melon, kiwi med mera.

Det går bra att baka bröd och efterrätter om det görs på glutenfria mjölsorter som kassavamjöl, kokosmjöl och jordmandelmjöl.

Fisk och skaldjur bör vara vildfångad och ekologisk. Helst ska det vara fet fisk med Omega 3, som lax, röding, makrill, strömming och sardiner.

Man kan också äta fritt av ekologisk fågel och nötkött, vilt och inälvsmat från djur som betat gräs och inte fått foder.

Fetter som bör användas är olivolja, kokosolja, avokadoolja, MCT-olja och fiskleverolja. 

Sötpotatisbiffar med ingefära som serveras med lax och kall sås kan du göra enligt AIP.
Sötpotatisbiffar med ingefära som serveras med lax och kall sås kan du göra enligt AIP.

Effekterna av AIP

Äter man enligt AIP tar man bort alla livsmedel som kan driva på inflammation i kroppen. När kroppen inte är upptagen med inflammationer längre kan ämnesomsättningen komma igång och ofta tappar man i vikt.

Eftersom all mat som kan irritera tarmens känsliga slemhinna också plockas bort kan en läckande tarm få tid att läka. Detta leder i sin tur till att man tar upp näringen från kosten bättre vilket kan göra en piggare och starkare.

Men de största hälsovinsterna är att allergier, astma och magproblem som IBS helt och hållet kan försvinna. Kosthållningen är också effektiv för att dämpa och ta bort symtom vid autoimmuna sjukdomar.

Häver symptomen

Cecilia Nilsson har själv upplevt detta. Genom AIP har hon blivit av med pollenallergi, stenfruktsallergi, astma, psoriasis och psoriasisartrit. Hon är nu symptomfri sedan flera år tillbaka - men det är viktigt att understryka att hon inte är botad.

– Detta är något man aktivt måste underhålla och det är absolut livsfarligt att säga att den här kosten botar sjukdomar, för det gör den inte. Men den häver symptom. Man är inte botad från själva grundsjukdomen och det vet nog de flesta som har en autoimmun sjukdom.

Negativa effekter

Det finns också andra missförstånd om AIP som Cecilia Nilsson gärna vill reda ut.

– Ett av dem är att man inte skulle få i sig tillräckligt mycket näring. Men det är absolut inte sant. Det är ju tvärtom, man äter extra näringsrik kost.

Däremot finns det andra negativa aspekter med AIP.

– Man kan känna sig lite utanför i sociala sammanhang och det kan vara svårt att veta vad man ska beställa när man går på restaurang. Sen kan man få utrensningssymtom, alltså att man blir sämre innan man blir bättre. Man kan få en dålig mage, få huvudvärk eller andra problem som är övergående.

Funkar inte för alla

Tusentals personer tar del av hennes AIP-recept varje vecka och delar med sig av de positiva effekter som kosten haft för dem. Men AIP funkar inte för alla.

– Alla svarar ju inte på den här kosten. Vissa kan bli bra, medan andra har individuella problem med hälsan som inte bara kan lösas med kosten. Om man till exempel är stressad och lever ohälsosamt kan inte AIP hjälpa hela vägen. Det är bättre att tänka att AIPär en bonus som kan hjälpa och att det är ett komplement till sjukvården. Om man tänker så blir det också lättare mentalt.

Kan en person utan denna typ av sjukdomar och hälsoproblem dra nytta av att gå på AIP-kosten?

– Det är nog onödigt att gå så långt att man äter strikt autoimmun kost då. Det innebär ju trots allt att man plockar bort livsmedel som faktiskt är nyttiga, till exempel nötter och ägg. Istället för AIP är det då bättre att börja på en bredare antiinflammatorisk kost.

Utöver själva kosthållningen är AIP en läkande livsstil där det uppmanas till återhämtning i form av meditation, god söm och daglig fysisk aktivitet då dessa delar också har stor betydelse för både maghälsan och immunförsvarets funktion.

Tips och trix för att börja med AIP

  • Plocka ut ett startdatum. Det kan vara den första i kommande månad, eller en helg då du vet att du har tid att laga mat.
  • Berätta för andra att du ska börja äta AIP. När man formulerar någonting högt för andra brukar det motivera extra att verkligen komma igång
  • Börja med att rensa ur skafferi, kylskåp och frys. Du måste ta kontroll över vad du har hemma helt enkelt. Nyckeln till att lyckas är att planera.
  • Ta bort allt halvfabrikat och allt som innehåller vetemjöl, socker samt alla mejeriprodukter. Tycker du att det är synd att slänga detta så ge bort det till någon.
  • Gör gärna egna hyllor med bara din mat i hushållet om ni är fler personer.
  • Det finns två listor inom AIP. En för allt du kan äta och en för allt som ska uteslutas. Det kan vara bra att ladda ner dessa listor och ha till exempel på kylskåpet. Dessa kan du ha som stöd om det är något du funderar över.

Källa: Cecilia Nilsson/Swedish Paleo

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Leo Pettersson är reporter för Aftonbladet Family och Wellness sedan januari 2020. Leo började på Aftonbladet 2017 och var då en del av nöjesredaktionen, som reporter och redaktör. Innan dess var han på Kristianstadsbladet och Blekinge Läns Tidning i cirka fem år både som praktikant och anställd. Utbildning: Leo Pettersson har gått journalistlinjen på Ädelfors Folkhögskola. Tidigare har han studerat kurser inom kognitionsvetenskap, datorspel och fotbollskunskap på Göteborgs Universitet och Malmö Universitet