Ny studie: medelhavskost skyddar mot hjärt-kärlsjukdom

Publisert:

Nya studier kan bevisa vad man länge trott. Medelhavkost är bra för hjärtat.

Den här typen av mat sänker faktiskt risken för hjärt-kärlsjukdomar med hela 25 procent.

Medelhavskostens positiva egenskaper har vi hört om många gånger. Och det med all rätt visar det sig. Enligt nya studier som presenteras i tidskriften Lancet ger medelhavskost lägre risk för hjärt-kärlkomplikationer än lågfettskost.

Minskar risken med 25 procent

Spanska forskare har följt tusen kranskärlssjuka patienter som ätit antingen medelhavskost eller lågfettskost. Efter sju år kunde man se att i gruppen som ätit medelhavsmat hade 17 procent drabbats av hjärt- kärlkomplikationer jämfört med 22 procent i gruppen som ätit lågfettskost. Det motsvarar en relativ riskminskning med 25 procent.

Att äta enligt medlehavskosten innebär mycket grönsaker och frukter, mindre mängd rött kött, mycket fisk, mycket fullkornsprodukter, magra mejeriprodukter och vegetabiliskt fett som olivolja och rapsolja. Den här kosthållningen ha visat sig gynnsam för hjärtat även tidigare. De tidigare studierna har dock fokuserat på friska patienter, medan den nya studerat sjuka.

– Det är bra att vi nu tydligt ser att medelhavskosten ger bra resultat också hos patienter som redan drabbats av kranskärlssjukdom, säger Margrét Leósdóttir, som är kardiolog vid Skånes universitetssjukhus samt ordförande i nationella arbetsgruppen för sekundärprevention efter kranskärlssjukdom, till Dagens Medicin.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.