Nytt mirakelpiller sägs kunna bota baksmälla

Publisert:

En tablett som gör att du kan dricka på kvällen men ändå känna dig fräsch morgonen efter. Det låter kanske som en fantasi men svenska Myrkl menar att de har skapat just det.

Alkoholläkaren Sven Andréasson är dock kritisk till mirakelmedlet.

–Jag är kritisk till att man lanserar det här för allmänt bruk, det är galet tycker jag.

Myrkl är redan vida omtalat i internationell press och har precis lanserats i Stobrittanien. Tabletterna innehåller bakterier samt vitamin B12 och aminosyran L-cystein, en kombination som ska kunna hjälpa dig att bryta ner alkohol snabbare vilket gör att du blir mindre bakfull dagen efter du har druckit.

Alkoholnivån i blodet ska enligt Myrkl ha halverats redan 30 minuter efter ett glas. Efter en timme ska alkoholnivån i blodet vara 70 procent lägre.

Enorm biverkan

Alkoholläkaren Sven Andréasson ser dock stora risker med den här typen av piller.

– Den tänkbara biverkan är enorm. Vi har en miljon svenskar som dricker över gränserna för riskbruk, risken är att fler av dem fortsätter att dricka eller ökar sin konsumtion när de får den här mirakellösningen på problemet. Jag är kritisk till att man utan
övertygande forskningsstöd lanserar det här för allmänt bruk, det är galet tycker jag, säger Sven Andréasson.

Frederic Fernandez som är en av ägarna till Myrkl menar att tabletterna riktar sig mot en annan målgrupp.

– Myrkl riktar sig till dem som dricker måttligt. Våra kundundersökningar visar att de som dricker mycket inte är intresserade av den här typen av produkt. Med myrkl tar det längre tid att känna av effekten av alkohol och det kostar mer pengar också . De som visat högst intresse är dem som dricker måttligt, ett par gånger i månaden. De dricker 1–3 drinkar per tillfälle men vill känna sig fräscha dagen efter, säger Frederic Fernandez.

– Myrkl fungerar genom att hjälpa kroppen att bryta ner alkohol innan den når levern. Det passar inte för och är inte tänkt att lindra effekterna av överdriven alkoholkonsumtion. Myrkla ska aldrig användas som en ursäkt för att dricka mer alkohol än det som rekommenderas.

Sven Andréasson är alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet
Sven Andréasson är alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet

Myrkl har gjort en studie som publicerades i Nutrition and Metabolic Insights där de undersökt en grupp på 24 personer. Hälften fick Myrkl under en vecka och hälften fick placebo. På testdagen åt grupperna en lätt frukost och tog sedan ett glas vodka. I gruppen som åt Myrkl kunde man se ett lägre upptag av alkohol i blodet.

”Skulle vara jättesensation”

Även om studien är intressant är den alldeles för liten för att dra slutsatser av menar Sven Andréasson.

– Man skulle behöva fler, större studier av oberoende forskare och följa de som tar preparatet över en lång tid. Den här studien jämför promillehalten bland de exponerade och kontrollgruppen och det skiljer sig visserligen men de skriver också att det är stor variabilitet i hur läkemedlet tas upp av kroppen. Det är nog rimligt att räkna med att en del inte får någon effekt alls medan andra får stor effekt. Om det nu visar sig ha effekt över huvudtaget.

Mirakelmedel mot baksmälla har Sven sett många av under sina år som alkoholläkare. Hittills har inget hållit vad det lovat.

– Jag har fått liknande frågor om nya mirakelmedel för bakfylla många gånger. Inget av dem har fungerat. Hittills har man inte lyckats ta fram det. Skulle detta faktiskt fungera skulle det vara en jättesensation.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.