”Kan man bli sjuk av att tro att man är sjuk”

Publisert:

De flesta oroar sig över sin hälsa någon gång. Men för den med hälsoångest tar oron över och sänker livskvaliteten.

Men kan alla tankar på sjukdomar göra att du faktiskt blir sjuk?

Att någon gång ibland oroa sig för någonting som har med ens kropp och hälsa att göra är helt normalt. Men om det däremot går över till en långvarig och stark oro som tar över och sänker din livskvalitet handlar det om hälsoångest.

– När det går från det normala att vi kanske då och då tänker ”åh tänk om...” till att vi oroar oss både på dagen och under nätterna. Att vi har katastroftankar kring sjukdomar och googlar på nätet och läser på om symtom. Då har man nog hälsoångest eller hypokondri som det kallades förut.

Kan själva inbillningen att man är sjuk faktiskt göra att man blir sjuk?

– Ja, inbildningen, oron och katastroftankarna leder ju till stress. Och stress är inte bra för kroppen.

Vilken hjälp kan man få?

– Den absolut viktigaste insatsen är från en psykolog i form av KBT (kognitiv beteendeterapi). Men sedan tror jag att det också att det är viktigt att ha en läkare som man litar på, som lyssnar och inte dömer och som kan ta hand om de medicinska frågorna.

Vad ska man göra om man lider av hälsoångest?

– Man ska ta tag i det, man ska söka hjälp. Alla förtjänar att må bra.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.