Hormonspecial: ”Kampsport är jättebra vid adhd”
Antalet adhd-diagnoser har ökat nästan explosionsartat på senare år. Men innan det är dags att sätta in medicinering kan det vara värt att se över både kost och rörelser, anser Hormonspecialens experter.
I Hormonspecialen söker Erika Kits Gölevik svar på en av vår tids stora hälsoproblem – hormonell obalans. Varje tisdag i fyra veckor släpps ett nytt avsnitt av podden.
Tio procent av svenskarna har i dag en adhd-diagnos men när en sådan stor del av befolkningen har en diagnos kan den inte längre ses som en diagnos, anser Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.
– Vi tittar på adhd som att det är ett problem som inte borde existera. Men är det individen det är fel på eller har vi ett samhälle där den här typen av person har svårare att fungera? Titta på hur utbildningssystemet är uppbyggt i dag exempelvis. Alla ska klara av att vara kreativa, självständiga och klara sin skolgång utan verktyg, säger Cecilia Tibell.
Kampsport boostar dopaminflödet
I många fall behöver den som diagnostiserats med adhd medicin för att klara av sin vardag. Men frågan är om medicin verkligen ska sättas in innan hjärnan har vuxit färdigt?, frågar sig podduon.
– Vi kan väl börja med att titta på kosten, rörelse. Ge det sex till åtta veckor. Blir det ingen förändring. Ja, först då kanske vi ska börja titta på medicinering, säger näringsterapeuten Fredrik Ölander.
Vid adhd har man extra svårt att få upp sitt blodflöde till frontalloben, vilket gör att man lätt fastnar i tankeloopar eller kastar sig in i beteenden utan att tänka på konsekvenserna. Det är också vanligt med brist på dopamin, en av våra viktigaste signalsubstanser i hjärnan.
– Tittar man på det genetiskt så omsätter en person med adhd sannolikt sitt dopamin lite snabbare. Så behovet att fylla på det, att göra saker som stimulerar dopaminproduktionen, är högre, säger Cecilia Tibell.
– Kampsport, och den typen av intervallbaserad träning som boostar dopaminflödet, har man sett fungerar jättebra för barn. Det gäller förstås även vuxna.