”Jag brukade ringa en spådam när jag dejtade killar”

Hanna Friberg är veckans profil

Publisert:

Med 40 000 prenumeranter på TikTok och över 200 000 följare på Instagram har Hanna Friberg blivit en av våra mest inflytelserika influencers.

Nu berättar hon om uppbrottet, spådamen som ger henne råd om dejter och sitt guilty pleasure.

Hanna Friberg slog igenom under namnet Hannalicious och har – sedan hon bytte till eget namn i sociala medier häromåret – presenterat rekordsiffror i sitt bolag. Träningen har blivit en viktig del för att orka det höga tempot.

– Jag älskar att träna eftersom jag känner mig stark och självsäker av det, säger hon. Det har blivit en del av min vardag. Jag gillar att variera träningen: jag springer, kör megaformer, yoga, thaiboxning och styrkepass med min personliga tränare. Nu senast har jag tränat mycket längdskidor eftersom jag åkte Vasaloppet.

Hur var den upplevelsen?

– Arrangörerna hörde av sig och frågade om jag ville åka eftersom de ville inspirera fler tjejer att delta i loppet. Jag kände: fan vad kul, vilken utmaning! Jag har åkt mycket sidor som liten och har fått lite det från mamma också som har tävlat i längdskidor. Jag klarade hela loppet som är nio mil och är superstolt.

Hon fortsätter:

– Jag började träna i november och förberedde mig på att det skulle vara jobbigare än vad det faktiskt var. Jag hade så mycket pepp och energi i kroppen, jag fick någon slags adrenalinkick och har aldrig känt mig så stark, huvudet var med mig hela vägen. Det var en obeskrivlig känsla att ta sig i mål.

Du tränar även mycket yoga – har du en spirituell sida?

– Ja, jag älskar allt som har med spiritualitet att göra: stjärntecken, astrologi, kristaller, medium. Jag har gått till en spådam som jag även brukade ringa när jag dejtade killar. Om det var någon som inte kändes helt ärlig brukade jag fråga henne om råd. Oftast hade hon rätt om det var något som inte stämde.

Hon tystnar.
– Jag tycker att spiritualitet är jätteintressant och känner att jag måste leva mitt liv så, jag måste tro på något mer. Det gör så att allt får en mening och man känner sig som en del av något större. Det ger mig styrka i vardagen.

Vad är du för stjärntecken och speglar det din personlighet?

– Jag är våg och är absolut en typisk våg. Vi har jättemycket beslutsångest, är väldigt mycket kameleonter, väldigt anpassningsbara. Ibland kan det nästan bli negativt, man anpassar sig för mycket efter andra människor. Men det är något som jag har jobbat med under åren, jag har lärt mig att sätta mig själv först.

Hur har du nått de insikterna?

– Jag är intresserad av personlig utveckling och har gått till en livscoach. Min största lärdom är att det inte finns något som heter ”misslyckande”, det är snarare lärdomar man får i livet. Framförallt har jag insett att jag sitter på många av svaren själv, jag har bara behövt verktyg för att ta fram dem.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Då brukar jag lyssna på podcast, träna, gå ut och springa, prata med vänner och familj. Sedan hjälper det att prata med mina följare, dela med mig av mina tankar och känslor. Det är alltid någon som har gått igenom samma sak och då känner man sig inte så ensam. Jag har hållit på med detta sedan jag var 14 år och har varit öppen med allt som hänt i mitt liv: när jag känt mig ensam, vilsen, när jag varit med om otrohet, allt möjligt. Där har följarna hjälpt mig.
Det är tisdag eftermiddag och några veckor har passerat sedan Hanna Friberg blev singel. Trots känslostormen: det är med lätt sinne hon nu är ute och rastar hunden Hugo i centrala Stockholm.

– Det känns jättetufft eftersom det inte var mitt beslut, men jag kan också tänka: okej, då var det inte menat att det skulle vara vi. Jag är väldigt duktig på att veta mitt egna värde och ha tillförsikt att saker och ting löser sig. Det är alltid jättemånga känslor när man går igenom ett uppbrott – sorg och panik och ledsamhet – men i slutet av dagen kan jag känna att allt kommer bli bra.

Hur hanterar man ett uppbrott?

– Man behöver inte förstå varför, det viktigaste är bara att acceptera att det händer och sedan försöka fokusera på sig själv. Mina bästa tips är att radera personenen från sina sociala medier, inte vara ensam, försök umgås med familj och vänner. Sedan göra saker för sig själv: första veckan kanske man bara vill ligga inne och gråta och äta glass, men sedan måste man ta sig ut. Tacka ja till saker, planera lite roliga grejer så man får skratta lite och ha kul och känna att livet inte är över.

Hon funderar.
– Med tanke på att min relation precis har tagit slut känner jag: hur ska jag någonsin kunna lita på någon igen? Men jag antar att jag kommer till en punkt där jag kan göra det.

Hur hittar du vardagsglädje?

– Jag hittar det i allt möjligt, det kan vara skummad mjölk till kaffet på morgonen, ett glas vin när jag lagar mat ensam hemma en vardagskväll eller bara att klä upp mig i en glittrig klänning när jag går ut och äter middag en tisdag. Jag gillar verkligen att romantisera mitt liv och ibland försöker jag tänka: hur hade det sett ut om mitt liv var en film? Så försöker jag leva på det sättet.

Vilken är din bästa sida?

– Att jag är förstående och förlåtande mot andra, jag tycker att alla förtjänar en andra chans om de har gjort något fel. Jag försöker alltid att vara the bigger person i alla typer av sammanhang

Vilken är din sämsta sida?
– Hm … Jättekul att jag kommer på min bästa sida direkt och inte min sämsta, haha. Men jag kan nog vara disträ ibland och har lite svårt att vara i nuet.

Du skulle vara nykter hela mars – hur har det gått?

– Istället för att ha ett nyårslöfte så har jag haft ett löfte för varje månad det här året. Det är lättare att genomföra. Mars skulle jag vara nykter, men efter mitt breakup så känner jag att jag kanske behöver ta ett glas. Man får unna sig det nu. 

Vilket är ditt guilty pleasure?

– Det skulle vara att kolla på en gammal intervju med mig själv på någon Youtubekanal. Då kan jag skratta åt mig själv och tycka att jag själv är rolig, haha.

Råd till dig själv som 18-åring?

– Stressa inte över framtiden. Du kommer få göra allt som du vill. Allt löser sig så länge som du bara gör det som du tycker är roligt.

Utforska Livsstil

Om skribenten