Det här är reiki – allt du behöver veta

Publisert:
Vad är egentligen reiki för något? Och passar det alla?
Vad är egentligen reiki för något? Och passar det alla?

Handpåläggnings-metoden Reiki blir allt mer populär, framför allt bland unga.

– Reiki är ett sätt att må bättre, precis som yoga, akupunktur eller massage, säger Rosanna Irgensdotter.

Reiki är en tusenårig healing metod med rötter i Japan och Tibet och betyder universell livskraft. Något förenklat innebär reiki att man ökar på livskraften, men rent fysiskt ökar en behandling oxytocinet i kroppen, det som brukar kallas för kroppens eget lyckohormon.

– Man kommer åt emotionellt, fysiskt och mentalt. Så att det blir en djup avslappning. Framförallt kommer man i kontakt med sitt högre jag och sitt inre vetande, berättar Rosanna Irgensdotter som själv genomför behandlingar och lär ut metoden.

– Sen är det också det här mediala. Det är som man får meddelanden från klientens själ, fortsätter hon.

Rosanna Irgensdotter, som utför behandlingar på egna företaget Reikirossi, beskriver det som en enkel och varsam metod. Behandlingen går ut på mjuk handpåläggning, man behöver inte klä av sig utan lägger sig ner och blir nedbäddad och tar emot. Hennes behandlingar är 90 minuter långa. Ungefär en timme tar själva behandlingen, sedan är en halvtimme avsatt efteråt för samtal, eftersom reikin ofta ger vägledning som Rosanna för vidare till klienten.

Rosanna Irgensdotter utför behandlingar på Reikirossi.
Rosanna Irgensdotter utför behandlingar på Reikirossi.

Många som kommer till Rosanna Irgensdotter för behandling har emotionella problem, de kan vara stressade, utbrända, de kanske bär på mycket ilska eller har relationsproblem. Hon betonar samtidigt att det inte går att bota någon med reiki.

– Men jag har haft klienter med cancer som får hjälp att hitta ett lugn inför en operation, ett lugn som inte går att hitta i sig själv alltid, säger Rosanna och tillägger:

– Det är ett sätt att må bättre, precis som yoga, akupunktur eller massage. Det är heller inget som botar, men det är fortfarande väldigt bra för kroppen. Man mår ju bättre av det.

För vem passar reiki?

Det går att ge reiki till allt levande, växter, djur och barn, förklarar Rosanna. Reiki kan hjälpa alla, oavsett ålder. Det krävs heller ingen särskild livsåskådning, eller tro för att behandlingen ska få effekt.

– Det är det som är så magiskt. Det går att vara hur skeptiskt som helst – alla kan ta emot reiki. En del kanske tänker ”jag kanske inte är öppen nog” eller ”jag kanske inte tror på det här tillräckligt”, men det spelar absolut ingen roll. Man behöver inte vara någon slags yogi för att det ska ge effekt.

Själv upptäckte Rosanna reiki för tre år sedan på en mässa. Av någon anledning drogs hon direkt till montern där hon för första gången mötte den person som senare skulle bli hennes reikimaster.

– Hon gjorde en reiki på mig som varade i 20 minuter. Efteråt började jag gråta och jag har aldrig känt mig så grundad. Från att ha varit mycket uppe i mitt eget huvud kände jag att det här är min kropp och här står jag stadigt på jorden, säger Rosanna.

– Där började också min resa. Det finns ett före och efter den reikin. Jag kan inte tänka mig att inte ha det här verktyget i mitt liv.

Vad är reiki?

Reiki är en handpåläggnings-metod med tusenåriga rötter i Japan och Tibet, men börjar nu bli allt mer populär över hela världen. Metoden har funnits i många år i Sverige, men har nu börjat spridas även i yngre generationer.

I både USA och England används reiki i vården. I Sverige är reiki friskvårdsgodkänd av Skatteverket, och även Världshälsoorganisationen WHO har godkänt metoden.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.