Därför ska du aldrig sätta dig i bilen när du är kissnödig

Publisert:

Läkaren Jesper Salén har sett mycket olyckor och skador i sin karriär. Därför finns det några saker han aldrig själv skulle göra.

En av de sakerna är att sätta sig i bilen kissnödig.

Läkare får se en hel del olyckor och skador i sitt arbete och med den erfarenheten i bagaget finns det vissa saker som de är extra försiktiga med. Läkaren Jesper Salén listar tre saker som aldrig skulle falla honom in. Nummer ett är inte helt otippad.

 1. Inte använda hjälm
  – Det första är att inte använda hjälm. När jag cyklar, åker skidor, i alla sådana situationer. Just för att hjärnan är så känslig. Vi har bara ett litet skal av ben runt om den och jag är rädd om min hjärna. Det är så onödigt att få en hjärnblödning eller permanenta hjärnskador för en sådan larvig grej som att inte använda hjälm.
 2. Använda tops i örat
  – Man använder ofta tops för att det kliar i örat eller för att man vill få ut vax. Problemet är att när man gnider med tops i hörselgången så ökar produktionen av vax. Du riskerar att i stället för att få ut det, öka mängden vax och trycka in det mot trumhinnan. Du kan få vaxproppar och problem att höra ordentligt. Tops i örat ökar också risken för att du ska få klåda, eksem eller infektioner i hörselgången.
  Vad ska man göra istället då?
  – Är det så att det kliar lite lätt där inne så ska man använda lite mjukgörande öronspray som minskar vaxproduktionen och stillar klåda.
 3. Sätta sig kissnödig i bilen
  Den tredje saken jag inte skulle göra är att sätta mig i bilen när jag är kissnödig. Har man en full urinblåsa och sätter på sig säkerhetsbältet, som jag förutsätter att alla har gör när man åker bil, och krockar så är risken att säkerhetsbältet gör så att blåsan går sönder. Det kanske inte är livsfarligt men det är väldigt besvärligt och onödigt.

Utforska Livsstil

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.