Kristaller blir allt mer populära – här är allt du vill veta

Publisert:

Kristaller sägs ha positiva effekter och blir allt vanligare hos svenskar.

Varje sten ska ha olika egenskaper – men inget är vetenskapligt bevisat.

– Jag tror att man måste tro på att det ska funka för att det ska funka, säger kristallexperten Sofie Wiberg.

Kristaller har gått från något flummigt till att bli mer accepterat. Det menar Sofie Wiberg, content creator på kristallshopen Oh la moon.

De senare åren har trenden blivit allt tydligare i Sverige. Mycket tack vare inflytandet från diverse kändisar:

Kim Kardashian sa sig komma över ett brutalt rån genom att hämta positiv energi från en kristall.

Adele säger att de botade hennes scenskräck.

Katy Perry påstår att rosenkvarts (en typ av kristall) fick henne att komma över exet John Mayer och har hjälpt henne hitta ny kärlek.

David och Victoria Beckham har haft kristaller utplacerade över hela huset för att sprida positiva energier.

Fotomodellen Naomi Campbell bär med sig kristaller vart hon än reser, då hon tror på dess helande kraft.

Vanligare utomlands

Upplevelsen överlag är också att det är mer socialt accepterat med användandet av kristaller utomlands.

– I Los Angeles är det en helt naturlig grej. Där är det väldigt spirituellt och det var därifrån vi blev inspirerade. När vi startade vår webbshop märkte vi också direkt att det fanns ett stort intresse i Sverige. Jag tror att det beror på att det är mer accepterat i dag att prata om spiritualitet och hur man mår, säger Sofie Wiberg.

Sägs ha olika egenskaper

Alla kristaller sägs ha olika egenskaper som ska kunna ge olika typer av positiva energier till människor.

Det är så upp till användaren, tillika konsumenten, att välja vilken typ av ”boost” denne vill ha, genom att välja kristaller.

– De kan stärka vårt självförtroende, hjälpa oss att få ett inre lugn eller manifestera en dröm. Det vi brukar säga till kunder är att de ska gå på sin känsla, att välja de kristaller man dras till eller behöver.

ANNONS

Få härlig doft hemma med rökelse – Beställ direkt här!

Lyko (Extern länk)

Fem vanliga kristaller

  • Citrin: En positiv och peppig kristall som kan stärka ditt självförtroende och peppa dig att våga följa dina drömmar. Perfekt att ha med dig när du ska gå utanför din comfort zone och behöver en extra självförtroendeboost.
  • Clear Quartz: Kan rena din energi och ge klarhet i olika situationer så att du lättare kan fokusera på det som är viktigt i ditt liv. En perfekt kristall att meditera med för att rensa ditt sinne från tankar.
  • Ametist: Står för fred and harmoni och sägs hjälpa dig att varva ner på kvällarna och att sova bättre. Ha den i fickan när du behöver lite extra lugn.
  • Rosenkvarts: Kan boosta dig med kärlek och kan påminna dig om att du förtjänar ovillkorlig kärlek, både från dig själv och från andra. Använd den när du behöver lite extra ”self love” eller vill stärka kärleken i dina relationer.
  • Grön Aventurin: Ger dig tur, boostar din kreativitet och sägs kunna manifestera in framgång och överflöd i ditt liv. Perfekt att använda när du vill manifestera drömjobbet eller drömboendet.

Källa: Oh La Moon

ANNONS

Beställ hem en naturlig ametist - fri frakt.

Amazon (Extern länk)

För mig blir det verkligen som en trygghet när jag känner mig ledsen. Kristallerna känns som en del av mig, säger Sofie Wiberg.
För mig blir det verkligen som en trygghet när jag känner mig ledsen. Kristallerna känns som en del av mig, säger Sofie Wiberg.

Laddar kristallerna med energi

Men det räcker inte att bara helt enkelt köpa en kristall. Man ska ladda den med energi också.

– Sen så, när man får hem sina kristaller börjar man med att rena energin i kristallerna. Efter det programmerar man kristallen med den intention eller dröm som man har, säger Sofie Wiberg.

– Om jag till exempel vill använda en kristall för att boosta mitt självförtroende, då programmerar jag kristallen med att jag vill att den ska hjälpa mig att stärka mitt självförtroende och tro på mig själv. Sen börjar liksom jobbet. Därför är det jätteviktigt att använda kristallerna i sitt soul work, som vi kallar det. Man kan exempelvis meditera med kristallen och känna att den fyller på en med det här självförtroendet.

De som använder sig av kristaller bär nästan alltid dem med sig.

– Vi har alltid med oss kristaller i fickan, i väskan eller i bh:n för att alltid ha den nära och påminnas om det jag fyllt min kristall med. Kristallen blir som en härlig peppkompis. Det är ett jättebra verktyg för att uppgradera sitt liv.

Kopplade till chakran

Det finns som sagt en uppsjö av olika kristaller med olika effekter. Många nöjer sig inte heller med en utan använder sig av ett brett arsenal av olika kristaller.

Kan man helt enkelt använda alla kristaller då, för att boosta varenda aspekt av ens liv?

– Absolut, det är många som undrar ifall man kan ha för många kristaller. Och nej, jag hoppas inte det i alla fall, för jag har själv jättemånga. Jag har ju en kristallbuffé hemma. Jag har en för självförtroendet, en för lugn, en som jag programmerar mina drömmar, en om jag behöver extra self love och så vidare. Då har jag dem i fat eller bara utspritt i mitt hem.

Men hur funkar det rent konkret, vad är det som gör att en viss kristall ska funka för ett specifikt ändamål?

– Alla kristaller har funnits och har använts av människan så länge vi har existerat. Det finns till exempel en kristall som heter turmalin, den användes av riddare på deras sköldar förr i tiden. Den kristallen sägs vara väldigt skyddande. Så vissa egenskaper kommer har en historisk koppling i hur de har använts.

– Sen har alla kristaller olika vibrationer och jobbar med våra chakrasystem i kroppen. Blå kristaller är kopplade till halschakrat. De kan hjälpa till att stärka och balansera en till att tala sin sanning, öppna sig själv eller prata klart och tydligt.

Vilka kristaller ska man då ha hemma?

– Det finns inga rätt eller fel. Gör det som känns bäst för dig. Själv älskar jag att inreda mitt hem med större kristaller.

Det finns en uppsjö av olika kristaller som sägs ha  olika effekter.
Det finns en uppsjö av olika kristaller som sägs ha olika effekter.

Blir väldigt personligt

För många kristallanvändare blir det en väldigt personlig del av ens liv. Kristallen eller kristallerna följer med under livets toppar och dalar.

– För mig blir det verkligen som en trygghet när jag känner mig ledsen. De känns som en del av mig, säger Sofie Wiberg.

”En magisk föreställning”

Kristaller kan alltså uppenbart ha en påverkan på dess användare. Men det är också ett ifrågasatt fenomen.

Erik Sturkell, professor i geofysik vid Göteborgs universitet, har tidigare pekat på att det finns undersökningar som visat att det finns en viss placeboeffekt med användandet av kristaller.

I en intervju menade han på att det är en harmlös sysselsättning så länge det gör människor lyckligare. Däremot har han varnat för att det kan bli farligt när folk tror att stenarna kan bota sjukdomar.

– Mineraler är ofta väldigt vackra och en sten är skön att hålla i handen och sånt kan få en att må bättre. Det är inget fel på det. Men man ska inte lägga hela sin sjukdomshistoria i stenarna. De har ingen helande kraft, de kan inte bota cancer. Du kan inte lägga en sten på en inflammerad blindtarm, har han sagt till TT.

Sven Ove Hansson, professor i filosofi vid KTH, var i samma artikel inne på en liknande linje: det vill säga att det inte finns några bevis för helande krafter i kristallerna.

– Det är en magisk föreställning. Det finns inte starkare evidens för att du skulle må bättre med en kristall i fickan än vad du skulle göra utan en. Eller med ett ruttet bananskal.

”Ingen ersättning för sjukvård”

Sofie Wiberg upplever själv inte att kristaller marknadsförs som sjukdomsbotare.

– Vi använder absolut inte kristaller som ersättning för sjukvård - och jag vet ingen som gör det heller. Vi använder som sagt kristaller för att uppgradera våra liv.

– För mig är kristaller något positivt och det har verkligen hjälpt mig på många sätt. Sen är inte kristaller något för alla. Jag tror att man måste tro på att det ska funka för att det ska funka.

ANNONS

Boken om kristaller: allt du behöver veta om kristallernas kraft

Amazon (Extern länk)

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Leo Pettersson är reporter för Aftonbladet Family och Wellness sedan januari 2020. Leo började på Aftonbladet 2017 och var då en del av nöjesredaktionen, som reporter och redaktör. Innan dess var han på Kristianstadsbladet och Blekinge Läns Tidning i cirka fem år både som praktikant och anställd. Utbildning: Leo Pettersson har gått journalistlinjen på Ädelfors Folkhögskola. Tidigare har han studerat kurser inom kognitionsvetenskap, datorspel och fotbollskunskap på Göteborgs Universitet och Malmö Universitet