Ett glas vin om dagen - hälsosamt eller inte?
Ett litet glas vin om dagen är bra för hälsan. Det har det sagts i många år. Och visst har det funnits studier om fördelar för både hjärtat och hjärnan. Men stämmer det? Alkoholläkaren Sven Andréasson reder ut.
Studier kring positiva effekter av måttligt drickande har det genom åren funnits flera hundra av. Man har kommit fram till att ett litet glas vin om dagen ska skydda hjärtat, det ska skydda mot diabetes typ 2, det ska vara bra för minnet, minska risken för demens och det ska vara bra för hjärnan. Den senaste studien handlar om att ett litet glas vin om dagen ska minska risken för nya hjärthändelser hos patienter med hjärt-kärlsjukdom.
Men hur är det? Är ett litet glas vin om dagen bra för hälsan?
– Nej, det är troligen inte så, säger Sven Andréasson är alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet.
I slutet av juli förra året publicerade BMC Medicine studien av brittiska forskare där man funnit att ett glas vin om dagen kunde skydda hjärtsjuka mot framtida hjärtsjukdomar. Sven Andréasson menar dock att det här inte är något nytt och att det finns ett problem med hur studien är utförd.
– Det finns inget nytt i den här studien. Det finns flera hundra sådana studier men de innehåller alla metodproblem som gör att man inte kan dra den här slutsatsen. Fler och fler har dock insett problemen med den här typen av studier. På senare år visar studier med bättre metoder mindre fördelar med drickande och i många fall ingen fördel alls. Även den här studien visar på att man får mycket mindre skydd av måttligt drickande än tidigare studier.
Problem att jämföra grupperna
Metodproblemet som Sven Andréasson talar om är att man jämför en grupp som dricker litegrann med en som inte dricker något alls. Men det är väldigt svårt att kontrollera hur gruppen som inte dricker något alls faktiskt ser ut.
– När man undersöker den här gruppen som inte dricker alls lite närmare så finner man bland annat att den gruppen är ganska sjuk. Det kan vara förklaringen till att de inte dricker alkohol. Och det är inget mystiskt med det. Många äldre människor blir lite skröppliga och börjar äta mediciner och dricker till följd av det mindre alkohol eller slutar helt. När man kontrollerar för detta, vilket inte är helt lätt att göra, då försvinner det här synbara skyddet man upptäckt av att dricka måttligt. Men det tickar fortfarande in sådana studier. Tittar man bara på data så ser det ju ut som att alkohol kan ge den här effekten.
Så ett litet glas vin om dagen är inte bra för hjärtat?
– Nej, troligen är det tvärtom. Man kan säga så här, att just hjärtat verkar inte vara jättekänsligt för alkohol men man ser ingen fördel. Det har dessutom kommit en ny typ av forskning som är genetiskt baserad. En del människor har nämligen genetiskt sämre nedbrytning av alkohol, de tål inte alkohol och de dricker av den anledningen mindre alkohol än folk i allmänhet. Då borde de ju ha fler hjärtsjukdomar, eftersom de inte får i sig den här hälsodrycken, men det har de inte. Utan de har färre hjärtsjukdomar än de som dricker mer.
Och att det skulle vara bra mot diabetes typ 2 då?
– Nej. Det är samma problem som med hjärtforskningen här. Det är problem med metoden att jämföra de som dricker måttligt med de som inte dricker. Och kraftigt drickande vet ju de flesta är en risk för att utveckla diabetes.
Att det skulle vara bra för minnet och motverka demens?
– Nej det är samma sak där. För några år sedan
publicerade Linda Hassing vid Göteborgs universitet en stor studie på det svenska tvillingregistret och tittade på minnesfunktionen då tvillingarna åldrades. Hon fann tvärtom att all alkoholkonsumtion var negativ för minnet. Dessutom vet ju alla att dricka mycket är skadligt för minnet. Det är den vanligaste orsaken till demens.