Experten kritisk till självtest av tarmflora
”Så funkar det ju inte”
Intresset för tarmfloran har nog aldrig varit så stort som nu. Och vill du ha en lista över bakterierna i just din tarmflora finns det flera företag som erbjuder självtester.
Men hur bra är testen? Och vilka slutsatser kan man dra av dem?
När Dagens Nyheter gör två tester blir resultaten olika och kostråden tveksamma.
Obalans i tarmfloran. Du har hört det många gånger den senaste tiden. Tarmfloran har blivit megatrendig och att försöka påverka den med kost och tillskott likaså.
Hälsoföretag är förstås inte sena på att haka på utan har skapat självtester för tarmen som ger dig en lista över bakterierna i just din tamflora. Bättre hälsa är bara ett bajsprov bort.
– Företagen riktar sin aggressiva marknadsföring mot sårbara grupper, som personer med depression, fetma, ME eller magproblem. Skicka in avföring till oss så löser vi dina problem. Så funkar det ju inte, säger Fredrik Bäckhed, som är professor i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet till DN.
Olika resultat
När DN skickar in tarmprov till två svenska företag blir resultaten olika trots att proverna togs vid samma tillfälle. Enligt Gutfeeling Labs saknas vissa nödvändiga och nyttiga bakterier som däremot företaget Get tested hittar i tarmfloran. Gutfeeling Labs skickar även med kostråd och rekommendationer om kosttillskott. Men att ge kostråd som ska förändra tarmfloran är inte realistiskt enligt Fredrik Bäckhed
– Trots mycket forskning vet vi inte hur specifika livsmedel kan användas för att ändra mängderna av olika bakterier. Vi får vänta uppåt tio år innan vi kan få individuella kostråd, säger han till DN.
När vi pratade med professor Agnes Wold i slutet av 2021 var det raka besked angående tarmfloran och huruvida man kan påverka den eller inte.
Kan vi ta hand om tarmfloran?
– Nej absolut inte! Det finns ingen anledning att göra det. Tamfloran i tjocktarmen lever på sånt som blir över och som inte kan brytas ner i tunntarmen. Den lever även på celler och slem, sånt som stöts av nere i tjocktarmen. Och detta gör den i sin stillhet så det är ingenting att att fundera på och det finns ingenting som säger att det är bättre eller sämre att ha någon viss sammansättning. Den behöver inte tas om hand, säger Agnes Wold.
Företagen har även svarat på kritiken om att vara aggressiva i sin marknadsföring.
– Det är möjligt att vi var lite för naiva i början. Om någon med fibromyalgi vänder sig till oss med frågor i dag kan det hända att jag ger konkreta råd, men inte generellt på vår hemsida eller i reklamen, säger Walter Fischer, som är läkare och docent inom neurovetenskap samt vd för Gutfeeling Lab.