Mat som gör dig kåt – myt eller fakta?

Publisert:

Du har hört det förut. ”Ostron, ja det är ju afrodisiakum”.

Men finns det på riktigt mat som faktiskt gör dig kåt?

Vi djupdyker i forskningen och får ett rakt svar från experten.

I hundratals år har människor letat efter mat som förhöjer sexuell lust. En snabb googling på afrodisiakum gör det också väldigt tydligt att nästan varenda grönsak och frukt vid något tillfälle omtalats som just detta.

I grund och botten är de faktiskt ganska lika. Mat och sex alltså. De tillhör våra basinstinkter och är båda två belönande. Ingrid Larsson som är klinisk näringsfysiolog förklarar att de även är grannar i hjärnan.

– Tittar man in i hjärnan och i belöningssystemet så ligger receptorerna för aptit i samma område som receptorerna för sexlust.

Men trots de många åren av sökande och flertalet vetenskapliga studier senare är det fortfarande svårt att hitta bevis för att något afrodisiakum existerar.

Ingrid Larsson är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ingrid Larsson är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Finns det någon typ av mat som har effekt på sexlusten?

– Nej, det gör det inte. Det saknas helt och hållet vetenskapligt underlag för detta. Det är nog mer en sådan grej som man måste tro på för att det ska ha någon effekt.

Det handlar förstås även om stämningen. Och när det gäller att fixa en sensuell stämning är mat ett utmärkt verktyg.

– Om man tittar på livsmedel som sägs ha sådana effekter så är det ju inte ostmacka direkt. Det är ju lite lyxigare livsmedel, som ostron och jordgubbar som vi inte äter till vardags. Och det är klart att man blir glad om man blir bjuden på den typen av mat och att det kan bidra till rätt stämning.

Fem omtalade afrodisiakum

Ostron

Ostron har betraktats som afrodisiakum i hundratals år (kanske på grund av utseendet?). Skaldjuren är rika på zink vilket är ett ämne som är nödvändigt för bildande av testosteron och för fertilitet hos män. I studier på råttor har man kunnat se att testesteronnivåerna gått upp av zink. Men om samma gäller för människor vet man inte.

Choklad

Choklad är nog det afrodisiakum som är allra mest mytomspunnet. Det sägs att Casanova regelbundet drack varm choklad. Men faktan bakom chokladens härliga rykte är dessvärre skral. Det har dock gjorts en del forskning på choklad, bland annat en studie från 2013 där man faktiskt till en början såg att sexlusten ökade hos kvinnor som åt choklad. Men när man kontrollerade för ålder försvann dessvärre den där ökningen. Det finns alltså inget vetenskapligt stöd för chokladens effekt på lusten.

Ginseng

Ginseng har traditionellt sett använts mot trötthet och sägs kunna ge en uppiggande effekt vid låg energi och stress. Forskare har även studerat örten som en hjälp vid erektionsproblem och fått positiva resultat. En studie har även gett positiva resultat på sexlusten hos kvinnor i klimakteriet. Mer forskning behövs dock för att bevisa sambanden. Ginseng har även möjliga bieffekter som diarré och kan påverka effekten hos blodförtunnande läkemedel. Människor med hormonkänslig cancer samt gravida avråds också från att använda ginseng.

Maca

Rotfrukten maca kallas också för peruansk ginseng. De senaste åren har den blivit en global superfood-kändis och främst omtalad just som afrodisiakum och fertilitetshöjare. Det finns ett par studier gjorda på maca, bland annat en som visade positiva resultat när det gällde sexlust hos män. Men det behövs fler och större studier för att kunna hävda att det faktiskt fungerar.

Jordgubbar

I antikens Rom sågs jordgubbar som en symbol för Venus. I dag är de ett givet romantiskt inslag tillsammans med champagne och choklad. De söta bären innehåller mycket C-vitamin, vilket är bra för kroppen men det finns inga vetenskapliga belägg för att de skulle kunna höja någons sexlust.

Det här är INTE afrodisiakum

Alkohol

Det sägs att champagne är ett afrodisiakum. Men här snackar vi hårfina gränser. Mycket alkohol har nämligen motsatt funktion då den kan sätta sig i vägen för den sexuella funktionen. Ett regelbundet högt alkoholintag påverkar även spermier hos män.

Friterad mat

Pommes frites ska man kanske undvika på dejten. Transfetter minskar blodflödet och kan sänka testosteronnivån.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.