ANNONSLibresse

Så förändras dina flytningar under menscykeln

Libresse
Publisert:

Fuktigt, halt och glansigt.

Tack vare flytningar från underlivet så mår både livmoderhals och slemhinnor bra och skyddas mot infektioner.

Men har du tänkt på hur dina flytningar förändras under menscykeln?

Här får du reda på varför.

Flytningar dyker oftast upp för första gången några år, eller månader, innan den första mensen. Färg och konsistens ändras beroende på var i menscykeln du befinner dig vilket påverkas av de kvinnliga könshormonerna gestagen och östrogen. Färgen kan vara allt från vitaktig och genomskinlig till lätt ljusgul eller ljusbrun.

– Vid ägglossning till exempel producerar livmoderhalsen ett sekret som är segt, halt och glansigt, likt rå äggvita. Detta för att spermierna snabbare och enklare skall kunna simma upp i livmodern, vidare ut i äggledarna för att sedan kunna befrukta ägget. Perioden innan mens är flytningarna ofta vita, vitgula eller ogenomskinliga för att sedan kanske bli lite bruna till färgen dagarna innan mensen. Även efter mens kan flytningen vara ljusbrun till färgen, säger Amelie Jensnäs Joäng som arbetat som barnmorska i drygt 22 år.

Trosskydd är perfekta använda vid flytningar och spotting – ta reda på vilket som passar dig här
Barnmorska Amelie Jensnäs Joäng.
Barnmorska Amelie Jensnäs Joäng.

Då bör du kolla upp flytningen

Att flytningarna till doften påminner om filmjölk eller yoghurt är helt normalt. Men om flytningen börjar lukta illa, jäst eller sött eller om färgen ändras till grön eller grå kan det bero på en könssjukdom, svampinfektion eller bakteriell vaginos. Då är det viktigt att kontakta en vårdcentral, barnmorska eller gynekolog.

– Ökade flytningar, sveda, klåda eller obehag efter samlag utan kondom är viktigt att kolla upp. Det kan nämligen vara ett tecken på klamydia. Även blodblandade flytningar bör utredas, säger Amelie Jensnäs Joäng.

Beställ ditt gratisprov av ett riktigt bra trosskydd här

Det här kan en mellanblödning bero på

Du kanske har varit med om att det dykt upp lite blod i underkläderna trots att det är ”fel” tid i månaden. En mellanblödning, eller så kallad spotting, kan inträffa under hela menscykeln och är till skillnad från mens en mindre blödning som kan uppstå av olika anledningar.

– Att ha spottings anses normalt för alla menstruerande kvinnor. En liten blödning kan också uppstå vid ägglossning eller när ett befruktat ägg, ett så kallat embryo, fäster i livmoderväggen. Det är inte heller ovanligt att få spottings då man använder ett hormonellt preventivmedel. Spotting efter samlag bör alltid kollas upp om det sker regelbundet. Blödningen kan bero på cellförändringar, infektion eller könssjukdom, säger Amelie Jensnäs Joäng.

Trosskydd för alla tillfällen

De dagar du har mens använder du säkert binda, tampong, menskopp eller menstrosa. Men övriga dagar kan ett trosskydd kännas helt rätt. Ett trosskydd, som är tunnare och har lägre uppsugningsförmåga än en binda, är perfekt för flytningar, spotting, lite kiss och svett. De kan också vara ett bra komplement till menskopp eller tampong de dagar du blöder lite mer.

Libresse erbjuder ett stort utbud av olika trosskydd som alla är tunna och andningsbara – vilket får underlivet att stormtrivas.

Test: Vilket trosskydd passar dig? Ta reda på det här och få rabatt på ett valfritt paket Libresse trosskydd

Utforska Livsstil

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Wellness redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Wellness-redaktionens åsikter.

Om skribenten