Barnmorskan: Därför kan det bli svårare att hålla tätt
Kiss i trosorna i samband med nysning eller fysisk aktivitet?
Ibland händer det att det droppar lite urin mellan toalettbesöken.
– Att man får svårt att hålla tätt kan bero på flera olika saker, säger barnmorskan Amelie Jensnäs Joäng.
Tack vare flytningar från underlivet så mår både livmoderhals och slemhinnor bra och skyddas mot infektioner. Men vad är det egentligen som händer när det dyker upp lite kiss i trosorna?
– Urininkontinens betyder läckage av urin mellan toalettbesöken. Detta kan uppträda i olika grader. Det kan vara allt från små läckage som inträffar sällan till stora som inträffar flera gånger dagligen. Det finns olika typer av inkontinens såsom ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens. Ansträngningsinkontinens som är den vanligaste formen som främst drabbar kvinnor. Som exempel kan urinläckage ske när du hostar eller nyser, anstränger dig fysiskt eller när du är på väg till toaletten och känner dig kissnödig, säger barnmorskan Amelie Jensnäs Joäng.
1 av 2 kvinnor kommer att uppleva urinläckage någon gång i livet - Nya Libresse Extra Protection absorberar 30 procent mer och kapslar in luktVanligt efter en förlossning
Föreställningen hos många är kanske den att urinläckage bara är något som drabbar gamla människor. Men faktum är att kvinnor i olika åldrar och skeenden i livet kan råka ut för det. Det är inte ovanligt att det är blir svårt att hålla tätt både under en graviditet och efter en graviditet eftersom barnet trycker på urinblåsan.
– Den första tiden efter en graviditet och förlossning är bäckenbottens muskler starkt försvagad och många kvinnor upplever därför att de läcker urin. Kroppen är fantastisk, oavsett om barnet förlöstes vaginalt eller genom kejsarsnitt, men den är också trött. Lite kiss då och då är helt normalt efter en förlossning, men inget man ska behöva acceptera. Ge det lite tid, men inte för mycket. Fortsätter det ska du prata med din barnmorska som kan guida dig vidare för få hjälp med att ta tillbaka kontrollen över bäckenbotten, säger Amelie Jensnäs Joäng.
Neurologiska orsaker kan ligga bakom
Urinvägsinfektion, förklimakteriet och klimakteriet kan också vara en orsak till inkontinens och urinläckage.
– När kvinnan blir äldre och de kvinnliga könshormonerna minskar eller avstannar i sin produktion i samband med förklimakteriet och klimakteriet blir slemhinnan i slidan och urinröret påverkad. Detta, i sin tur leder ofta till täta urinvägsinfektioner som i sin tur kan leda till läckage. Även framfall, sidoeffekter av läkemedel och neurologiska orsaker som till exempel ryggmärgsskada kan ligga bakom urinläckage, säger Amelie Jensnäs Joäng.
Knipträna när du borstar tänderna
Behandling mot inkontinens beror på vilken typ man besväras av. Att stärka sin bäckenbotten genom daglig träning förebygger och fungerar samtidigt som behandling.
– Ett tips är att knipträna bäckenbotten varje gång du borstar tänderna. Två minuter på morgonen och två på kvällen. Ta en kajalpenna och skriv ”KNIP!” på spegeln, så glömmer du inte, säger Amelie Jensnäs Joäng.
För vissa kvinnor kan det ibland bli aktuellt med en så kallad TVT – en operation som innebär att urinrörets båge lyfts. Medicinsk behandling kan också vara ett alternativ.
Undvik stora mängder koffein
Urinblåsan är ett känsligt organ som kan reagera på en hel del. Alkohol, koffein och kolsyrade drycker kan medföra att det blir svårare att hålla tätt. Därför kan det vara klokt att se över mängden dryck och tidpunkt du dricker den. Det kan också vara en klok idé att använda ett trosskydd som är framtaget för underlivets alla droppar.
Libresse Extra Protection absorberar 30 procent mer än Libresse Dailies Fresh absorberande trosskydd och kapslar in lukt. Lite kiss är inget att oroa sig för, men om du har återkommande besvär att hålla tätt så ska du kontakta vården.
Beställ ditt gratisprov av Libresse Extra Protection här